20.02.2020

Tekoälykäs tulevaisuus – Uhka vai mahdollisuus?

Kuinka moneen erilaiseen tulevaisuudenskenaarioon sinä uskot? Aloitetaan ajatusleikillä. Valitset lähikaupassasi hulppean kallista kotimaista hunajaa, vaikka taloudellesi kustannustehokkaampi sekä eettisesti parempi valinta olisi ottaa keskihintaista reilun kaupan hunajaa. Romanttinen kuva kotimaisuudesta, huippulaadusta ja ajatus sinusta itsestäsi parempana ihmisenä paremman valintasi takana on saanut sinut toimimaan tunteen varassa.
Mitä luulet, miten kone valitsisi?

Parhaan mahdollisen loppuratkaisun metsästykseen koulutettu tekoäly rohmuaisi koriinsa kerta toisensa jälkeen säästöpakkauksissa reilun kaupan hunajaa, koska kemia, tunteet ja inhimillisyys eivät ohjaile sitä.

Onko yllä kuvattu hunajacase ihan hörhöttelyä, vai onko se pelottavan tarkka kuvaus siitä tulevaisuudesta, jossa tekoäly pyyhkäisee ylitsemme? Uskommeko yhtään siihen mahdollisuuteen, että tunteellisuutemme ja hormonimyrskyisät valintamme voisivat olla juuri niitä asioita, jotka tekevät ihmisyyden monimuotoisuudesta tekoälyä voitokkaampaa?
Päätöksentekomme osoittautuu usein tunneperäiseksi ja tunne on yksinomaan se, mikä tekee meistä inhimillisiä. Nämä ominaisuudet voivat olla pelastuksemme ja ihmiskunnan tuhoutumisen sijaan pääsisimmekin tulevaisuudessa valjastamaan teknologian käyttöömme tavoilla, joita emme vielä osaa kuvitellakaan.

”No nytkö ne koneet sitten nousevat kapinaan?”

Jännittävä kysymys, jonka äärellä mielessäni vilahtaa nanosekunnin ajan ajatus siitä, pitäisikö sitä suojabunkkeria alkaa jo rakentaa. Iso osa ihmisistä viittaa ajatukselle kintaalla. Voittavatko koneet meidät joskus hamassa tulevaisuudessa, vai voiko ihminen olla tarpeeksi monimutkainen vempain laittaakseen omille tekeleilleen kampoihin?

Keskustelu aiheesta ei ole uusi, eikä tosiaankaan tuulesta temmattu. Maailmankuulu filosofi sekä kirjailija Yuval Noah Harari arpoo ihmiskunnan tulevaisuutta käsittelevässä teoksessaan erilaisia tulevaisuudennäkymiä ihmisyyden ja tekoälyn yhteiselosta. ¹
Mitä tapahtuu, kun tavanomainen ja inhimillinen luonnonvalinta korvataan tekoälyn viimeistellyllä päätöksenteolla? Tämä hypoteesi ”koneiden kapinasta” realisoituisi esimerkiksi tekoälyn valonnopeudella etenevän kehityksen lopputulemana, tai hurjan uskomuksen seurauksena, että ihminen onkin itse kone! Onko tekoäly parempi tekemään päätöksiä tulevaisuudessa kuin herkkä ja tunteva ihminen?

Paljon hyvää ja paljon…pahaa, vai sittenkin tuntematonta?

Teknologian kehittyminen nähdään suurimmaksi osaksi hyvänä asiana. Koko kehitystyö teknologian parissa on ylipäätään luotu tuottamaan hyötyjä ihmiselle. Onko mahdollista, että tekoälyn kehittyminen kiehuu yli siten, että Facebook-sivusi muokkaakin pian sinua? Tai jos et ole ihan varma omasta mielipiteestäsi, niin Google tietää mitä oikeasti ajattelet?

Pelottelut sikseen. Tulevaisuudennäkymiä on paljon, eikä kaikki niistä pääty sci-fillä maustettuun kauhuelokuvamaiseen ihmiskunnan tuhoon. Sanotaan, että ihminen käyttää aivokapasiteetistaan vasta 5%. Miksi evoluutio on jättänyt homman näin minimiin? Jos kyseinen prosenttiosuus tulevaisuudessa kasvaa, niin meillä ihmisillä on vielä hyvät mahdollisuudet selviytymiseen. Ihmisen evoluution historia on pitkä ja siinä pisteessä, että meistä on tullut tuntevia, älykkäitä olentoja. Olemme yksilöitä, jotka monimutkaisten tunneperäisten ratkaisujen avulla osaavat varmasti asettaa tulevaisuudelle haluamansa koordinaatit.

Tulevaisuus, tuo ikuisuuskysymys

Tekstini sisältää paljon avoimia kysymyksiä ja vaikka jatkat lukemista loppuun, joudun paljastamaan, ettei vastauksia näihin löydy minunkaan taskustani. Historian tutkiminen avaa silmiä sille, miten kautta aikain tulevaisuuden näkymiä on yritetty kuumeisesti maalailla kirjallisuuden, taiteen ja viihteen kautta. Käytettäköön hyvänä esimerkkinä v.1989 tehtyä Paluu tulevaisuuteen -elokuvaa, jossa vuoden 2015 tulevaisuudessa autot lentävät ja mainokset hyökkäävät hologrammeina ihmisten päälle ² Tulevaisuutta oli tarkoituksella kuvattu hieman överiksi, mutta löytyi sieltä muutamia oikeaan osuneita ennusteita teknologisiin oivalluksiin, kuten vaikkapa leijuvat rullalaudat!

Keskustellaan yhdessä tulevaisuudesta!

Tulevaisuus odottaa meitä tuolla jossain! Arvailu ja keskustelu tulevasta jännittää, ja erilaiset näkemykset avaavat uskomattomia pohdintoja ja uusia löydöksiä sille, mikä meitä voikaan odottaa. Me, nykyihmiset, voimme vain yrittää tehdä oikeita valintoja, vaikka tekisimmekin ne inhimillisesti tunteen palossa. Jos haluat jatkaa keskustelua ja tehdä tulevaisuutta heijastelevan ensimmäisen valinnan, niin tule mukaan Törmäys 2020 -tapahtumaan! Siellä tunneälyn ja tekoälyn yhteentörmäyksestä kuullaan useita mielenkiintoisia puheenvuoroja.

Riina Kruut

Somen suurkuluttaja, iloinen innostuja ja elämän ilmiöistä kiinnostunut harrastekirjoittaja. Opiskelen Haaga-Heliassa markkinoinnin ja viestinnän ammattilaiseksi työn ja perhe-elämän vierellä.

Lähteet:
1) https://www.ynharari.com/book/homo-deus/
2) https://kavi.fi/fi/elokuva/124825-paluu-tulevaisuuteen-ii