25.05.2020
Maahan muuttaneen naisen kertomus työnhausta Suomessa
Kazakstanista kotoisin oleva 42-vuotias Marina Fedorova muutti Suomeen joulukuussa 2006. Marina kertoo oman tarinansa työhistoriastaan, Suomeen muutostaan ja työnhaustaan Suomessa: - Opiskelin Moskovan valtionyliopistossa tietojenkäsittelytiedettä vuosina 1994-1999. Meitä oli yhteensä 405 opiskelijaa, joista vajaa sata oli naisia. Myös valtaosa tiedekunnan henkilökunnasta oli miehiä. Yliopiston käytävillä kulkikin villi fraasi, joka meni näin: ’Nainen opiskelee matematiikkaa löytääkseen hyvän miehen, mutta nainen ei ole matemaatikko’. Opintojen jälkeen hankin työkokemusta Venäjällä muun muassa ohjelmistojen ja tietokantojen ylläpitäjänä ja demonstroijana. Työskentelin myös nuorempana tutkijana yliopistossa.
Marinalla on paraikaa monta rautaa tulessa: - Työskentelen tällä hetkellä Women to Work hankkeen venäjänkielisissä ryhmissä digitaitojen ohjaajana. Löysin työpaikan osallis-tuessani itse hankkeen ryhmätoimintaan syksyllä 2019 ja sain työpaikan ryhmänohjaajamme kautta. Työni on osa-aikaista, ja etsinkin sen lisäksi palkkatukipaikkaa ICT-alalta. Ylläpidän ja parannan englanninkielentaitoani yksityisopettajan opastamana. ja opiskelen myös jatkuvasti suomea. Nyt huomaan, kuinka tänä päivänä on paljon helpompaa kertoa omasta opiskelu- ja työhistoriasta ja osaamisesta kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten.
Millaista työnhaku Suomessa kokemuksesi mukaan on?
– Kun etsin suomeksi töitä, kilpailen työpaikasta suomenkielisten kanssa ja häviän siis aina. Silloin, kun olen päässyt haastatteluun, olen myös tullut aina valituksi työpaikkaan. Kannatan anonyymia työnhakua, jossa nimi, sukupuoli, ikä, etninen tausta jäävät pimentoon, ja työnantaja vertailee vain hakijoiden oleellista osaamista ja koulutusta.
Miten koulutus ohjaa työnhakua?
- Jos sinulla ei ole korkeakoulutusta, on ehkä helpompi löytää työtä tai lähteä opiskelemaan uutta alaa. Olen itsekin suorittanut Amiedussa Audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon vuonna 2016 ja tehnyt muitakin kuin oman alani töitä. Haluan kuitenkin hyödyntää yliopistotutkintoani ja koulutustani vastaavaa työkokemustani ja löytää ICT-alan töitä.
Miten naispuoliset opiskelukaverisi ovat sijoittuneet työelämässä?
- Ne, joilla on sama koulutustausta kuin minulla, eivät tee ohjelmointia, vaan työskentelevät esimerkiksi kehittämistöissä tai johtotehtävissä. Mielestäni syynä on halu tehdä töitä ihmisten kanssa. Itsellenikin on tärkeää tehdä töitä ihmisten - ei vain ohjelmien - kanssa.
Tiina Launonen
Marina Fedorova osallistui Women to Work –hankkeen ryhmätoimintaan syksyllä 2019 ja työskentelee hankkeen venäjänkielisten asiakkaiden digitaitojen ohjaajana.
Marina Fedorovaa haastetteli Women to Work –hankkeen projektiassistentti Tiina Launonen
Lisätietoja:
Women to Work -hanke kehittää palvelujaan arabian-, somalin- ja venäjänkielisten työnhakijoiden auttamiseksi kohti työelämää. Helsingin TYPin aikuisten palvelujen koordinoimaa hanketta rahoittavat Helsingin kaupunki ja Euroopan Sosiaalirahasto. Lisätietoja Women to Work -hankkeesta ja uusista ryhmistä: projektissuunnittelija Tanja Namrood puh. 09 310 70850, 040 148 3801.