14.12.2020
Verkostoitumalla työtä, osaamista ja uusia näkökulmia
Onko sinusta joskus tuntunut siltä, että käsilläsi oleva haaste ei tunnu löytävän ratkaisuaan? Olet pyöritellyt sitä jo tovin, jos toisenkin, ja alkaa jo turhauttaa. Olet tiukasti kääriytyneenä ongelmasi kanssa oman kuplasi sisään, kunnes lopulta otat asian puheeksi sivulauseessa jonkun kanssa. Tämä keskustelu saakin lopulta vyyhdin selkenemään ja ratkaisun avain löytyy keskustelukumppanin tuoreiden ajatusten avulla. Harva innovaatio on syntynyt yksin puurtaen!
Hyvä kanava ajatusten pallotteluun ja avun etsimiseen on nykyään myös LinkedIn. Harva se päivä näen omassa julkaisuvirrassani ihmisiä, jotka etsivät itselleen vaikkapa etätyöpistettä kodin ulkopuolelta, apua etäkokousten fasilitointiin, tietyn palvelun myyjää tai uutta työpaikkaa. Aina löytyy heitä, jotka haluavat auttaa, tuntemattomiakin. Verkostoni ansiosta löysin nykyisen työni YTK-Yhdistyksessä työelämäpalveluiden kehittämisen parissa. Oma missioni onkin aina reagoida sellaisiin julkaisuihin, joissa etsitään uutta työtä. Pieneltä vaikuttava ele saattaa jollekulle olla ratkaiseva askel.
Verkostojen parasta antia on tiedon jakaminen ja uuden oppiminen. Uusia ideoita ja oivalluksia syntyy, kun ihmiset pääsevät vaihtamaan ajatuksia keskenään ja oppimaan yhdessä. Toimivassa verkostossa annetaan ja saadaan apua vuorollaan. Hyvä tulee hyvän luo, sanotaan. Voi käydä jopa niin, että kysyessäsi neuvoa verkostoltasi huomaat, ettei sinun tarvinnutkaan keksiä pyörää uudelleen, vaan joku oli jo ajatellut samaa kuin sinäkin.
Verkostoissa ideat usein iteroituvat eteenpäin. Jokin pieni ajatuksenaihiosi saattaa saada tarvitsemaansa polttoainetta muiden ajatuksista. Erilaisissa työelämän käänteissä verkosto toimii vertaistuen tarjoajana ja tsempparina. Verkostojen avulla löydetään uusia kumppanuuksia, kasvatetaan liiketoimintaa ja löydetään töitä. Onpa ammatillisten verkostojen myötä muodostunut myös ystävyyssuhteita. Hyvänä nyrkkisääntönä verkostoissa toimii yksinkertainen auttamisen logiikka: auta, niin sinua autetaan.
Näkökulma verkostoitumisen aloittamiseen
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, missä kaikkialla sinun verkostosi ovat? Verkostoja on nimittäin kaikkialla: harrastuksissa, oman alan asiantuntijoiden kesken, työpaikalla, kaveriporukoissa, vapaaehtoistoiminnassa, somessa tai vaikkapa työmatkojen pendelöintikavereiden kesken. Omille pendelöintikavereilleni olen järjestänyt jopa pikkujouluglögittelyt!
Verkostot eivät yleensä synny itsestään ja niiden rakentaminen vaatii hiukan työtä. Minusta on tullut aktiivinen verkostoituja pikkuhiljaa. Eräs verkostoitumisinnon herättäjänä toimineita hetkiä oli työurani alkupuolella, kun silloinen esihenkilöni otti minut mukaan henkilöstöammattilaisten verkostotapaamisiin. Tämä oli ensikosketuksiani ammatillisiin verkostoihin ja muistan, miten hienolta tuntui päästä nuorena aloittelijana tällaiseen verkostoon mukaan. Kannustankin jo kokeneempia verkostoitujia rohkaisemaan uransa alkutaipaleella olevaa mukaan verkostoitumaan jo vaikka opiskeluaikana. Se kantaa varmasti hedelmää myöhemmin!
Voimaa verkostoyhteistyöstä
Urani alkuvaiheen verkostotapaamisten jälkeen on oma ammatillinen verkostoni kasvanut hurjasti. Pidän verkostoani yllä pääasiassa LinkedInissä. Taktiikkani on yksinkertainen. Kutsun saavat kaikki, jotka ovat olleet kanssani tekemisissä ja yhä useammin myös julkaisujani kommentoineet tai niihin reagoineet. Lisäksi kutsun verkostooni myös kiinnostavia henkilöitä, joihin LinkedInissä törmään. Lisään mukaan saateviestin, jotta kutsun vastaanottaja tietää, miksi olen lähettänyt kutsun juuri hänelle.
Pidän siitä, että saan olla monenlaisten ihmisten ajatusten ympäröimänä, kun katson verkostoni kuulumisia. Matkaan tarttuu usein joku oivallus, idea tai uusi kontakti. LinkedInissä ei kaikkia verkoston jäseniä tarvitse henkilökohtaisesti tuntea. Yhteiset kiinnostuksenkohteet riittävät useimmille verkostoitumisen syyksi, joten verkostoitumiskutsu kannattaa lähettää avoimin mielin.
Mainitsemani henkilöstöammattilaisten verkosto on matkannut mukanani siitä lähtien ja samaisen verkoston kanssa myös YTK-Yhdistys on juuri aloittanut yhteistyön. Tämä verkosto on HENRY ry, joka tarjoaa oman ammatillisen viiteryhmän kaikille ihmisten johtamisesta ja henkilöstöasioista kiinnostuneille. Yhdessä tavoittelemme entistä kattavampaa palveluvalikoimaa jäsenillemme. Vastaavia eri ammattiryhmien, työtehtävien tai mielenkiinnon kohteiden ympärille perustettuja yhdistyksiä tai vapaamuotoisia verkostoja alkaa olla jo runsaasti. Etsi omasi ja liity rohkeasti mukaan oppimaan ja oivaltamaan!
Mirva Puranen
Kirjoittaja Mirva Puranen työskentelee YTK-Yhdistyksessä jäsenten työelämäpalveluiden kehittämisen parissa. Yhdistys tarjoaa Yleinen työttömyyskassa YTK:n jäsenille lisäturvaa, kuten oikeusturvavakuutuksen, ammatillisen vastuuvakuutuksen ja vapaa-ajan tapaturmavakuutuksen sekä mahdollisuuden saada lakimiehen oikeudellista työsuhdeneuvontaa. Lisäksi yhdistys tarjoaa jäsenilleen erilaisia mahdollisuuksia parantaa omia työnhakuedellytyksiään ja kehittää osaamistaan. Yhdistyksen vertaisverkostossa voit nostaa esille sinua askarruttavia aiheita työelämän pyörteistä. Ryhmän löydät Facebookista nimellä Virittämö - työelämän tuunaajat.
YTK-Yhdistykseen voivat liittyä kaikki YTK:n jäsenet sekä opiskelijat. YTK on Suomen suurin ja suosituin työttömyyskassa, joka järjestää ansioturvan jäsenilleen. YTK turvaa jäsenten toimeentulon työttömyyden, lomautuksen, osa-aikatyön, sivutoimisen yritystoiminnan sekä vuorotteluvapaan aikana.
Lisätietoa: www.ytk.fi ja www.ytk-yhdistys.fi
Valokuva: Niko Niinivirta