20.09.2021

Arki sujumaan itsensä johtamisen keinoin

Työelämän jatkuvassa muutoksessa itsensä johtamisen taidot ovat nousseet tärkeiksi työelämän taidoiksi ja etätyön lisääntyminen on edelleen lisännyt niiden tarvetta. Etenkin tietotyössä itsensä johtaminen on työelämän ykköstaitoja. Jokainen meistä tarvitsee työkaluja ja toimintamalleja osatakseen johtaa itseään ja työtään.

Tuntuuko työpäiväsi koostuvan päättymättömästä palaveriputkesta, kymmenen asian hoitamisesta yhtä aikaa ja pomppimisesta aiheesta toiseen? Jos koet näin, et ole asian kanssa yksin. Erittäin monet kokevat, että oma työskentely keskeytyy jatkuvasti ja keskittyminen kaikkien häiriöiden ja mieleen tulevien asioiden keskellä on mahdotonta. Silloinkaan kun olisi mahdollisuus keskittyä pidempään, ajatus ei kulje ja luovuus on kadoksissa. Olennaisen erottaminen epäolennaisesta tuntuu vaikealta, epävarmuus työarjen hallinnasta koputtelee takaraivossa, ja välillä huomaat käyttäneesi suuren määrän aikaa johonkin muka-kiireelliseen. Tai sitten koko päivä on kulunut johonkin erittäin kiireelliseen. Nämä kiireelliset tulipalotilanteet usein vievätkin monen työpäivästä leijonanosan.

Kiireen ja työn vaatimusten keskellä tauot jäävät helposti väliin. Joskus ehdit pitää lounastauon ja välillä syöt lounasta työkoneen äärellä. Muut tauot unohtuvat usein kokonaan. Työpäivät venyvät, mutta silti et välttämättä tunne saavasi aikaan riittävästi. Tekemättömät työt pyörivät mielessä vapaa-ajalla, motivaatio tuntuu välillä olevan hakusessa, samoin onnistumisen tunne.

Tällainen arki on kestämätöntä niin työskentelyn sujuvuuden, tehokkuuden, työssä jaksamisen kuin aivojen hyvinvoinnin kannalta. Jos työpäiväsi ovat suurimmaksi osaksi edellä kuvatun kaltaisia, aivosi kuormittuvat ja altistuvat pitkittyneelle stressitilalle. Aivot väsyvät ja tiedonkäsittelyn toiminnot, kuten muisti ja keskittyminen, takkuavat. Aivojen väsymisen myötä työskentely hankaloituu entisestään ja näin kierre on valmis. On siis korkea aika pysähtyä ja keskeyttää tämä kestämätön, tehoton ja kuormittava pyöritys ja kääntää suunta kohti sujuvampaa ja hyvinvointia tukevampaa arkea.

Mitä voin tehdä muuttaakseni tilannettani?

Sen lisäksi, että esihenkilöt tukevat meitä työn sujuvuudessa ja auttavat raivaamaan työnteon esteitä, voimme itse lisätä työn sujuvuutta ja hyvinvointiamme johtamalla itseämme. Aika ja energia ovat resursseja, joiden käytöstä työssä vastaamme osin itse.

Pysähdy hetkeksi miettimään omaa tilannettasi ja tapojasi johtaa omaa työskentelyäsi. Jos huomaat asioita, joita haluaisit kehittää, voit saada apua ja tukea erilaisista yksinkertaisista ja konkreettisista työkaluista ja toimintatavoista. Näiden työkalujen avulla selkeytät ja sujuvoitat työarkeasi ja tuot siihen hallittavuuden tunnetta. Saat varmuutta siitä, että kaikelle tärkeälle on aikaa ja uudistukset eivät tunnu niin suurilta. Työn arkinen mukavuus ja työhyvinvointi lisääntyvät, ja aivosi jaksavat paremmin. Voit hyödyntää keinoja myös vapaa-ajalla ja itsesi näköisen elämän rakentamisessa. Lisäksi paremman itsesi johtamisen kautta vahvistat itsetuntoasi ja luottamusta omiin kykyihisi. Kun hallitset paremmin työarkeasi, sinun on helpompi uskoa omiin kykyihisi ja saavuttaa haluamiasi pieniä ja suuria asioita niin työssä kuin vapaa-ajalla.

Mistä saan tukea muutoksessa?

Itsensä johtaminen ja arjen sujuvoittaminen vaativat taitoja. Ja kuten useimpia muitakin taitoja, myös työelämän taitoja pitää harjoitella ja ottaa käyttöön. Ei siis voi vain olettaa, että ne olisivat luontaisesti jokaisella hallussa. Taitojen opettelun, itsesi johtamisen äärelle pysähtymisen ja työkalujen käyttöönoton hyödyt kuitenkin konkretisoituvat nopeasti arjessasi ja työhyvinvointisi lisääntyy.

Työyhteisöissä yleisesti on myös tärkeää luoda henkilöstölle mahdollisuus löytää ja hyödyntää itsensä johtamisen välineitä.

Työdynamon asiantuntijat Päivi ja Henna ovat kehittäneet kompaktin ja helposti henkilöstön saataville tuotavan valmennuspaketin, joka koostuu kuudesta lyhyestä ja käytännönläheisestä videovalmennuksesta. Kukin osio sisältää tietoa, toimintamalleja sekä työkaluja itsensä johtamista ja toimivampaa työarkea varten.

Enemmän tietoa valmennuspaketista saat HENRY ry:n aamuwebinaarissa 12.10. klo 9-10: tai voit kysyä lisää Arki sujuvaksi – kompakti työkalupakki itsensä johtamiseen -valmennussarjasta Työdynamon Katjalta: katja@tyodynamo.fi, puh. +358 4527 99149.

Blogin kirjoittajat ja valmennuksen kehittäjät:
Henna Ponkala: psykologi, valmentaja, työnohjaajakoulutettava
Päivi Rajala: työnohjaaja, valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, HR-ammattilainen