08.05.2023
Työelämässä tarvitaan myötätuntoa
Takana saattaa olla kuormittava aamu erityislapsen kanssa, huoli omista vanhemmista tai riita puolison kanssa. Kuppi saattaa olla jo äärirajoilla, läikkyä kohta yli. Avaat kotioven ja kurkkua kuristaa jo valmiiksi. Uupunut mieli kirkuu pään sisällä. Matkalla työpaikalle pelko kolkuttaa takaraivossa. Onko siltä mikromanageeraaja esihenkilöltä tullut sähköposti, jossa taas tuodaan esille joku tekemäsi virhe, virhe, joka kenellekään muulle ei olisi virhe? Tai onko vastassa se työkaveri, joka aina valittaa kaikesta turhasta? Kaataa omat ongelmansa päällesi näkemättä sinua.
Mitä jos vastaan käveleekin se ihana työkaveri? Hän, jonka kanssa voi puolin ja toisin jakaa asioita. Jonka seurassa tulet nähdyksi. Hän huomaa, että olet allapäin ja kysyy lämpöä äänessään vointiasi. Tulet kohdatuksi ja päiväsi kääntyy edes hieman paremmaksi.
Töihin tulemme kokonaisina ihmisinä, emme vain puhuvina päinä. Meillä kaikilla on sama tarve tuntea olomme hyväksi, jotta voimme tehdä myös työmme hyvin. Jokainen haluaa tulla kuulluksi ja nähdyksi, myös töissä. Työyhteisössä tarvitaan tilaa ja aikaa huomata toisen kärsimys ja iloita yhdessä onnistumisista. Minkälaisen työpaikan ovesta sinä haluaisit astua sisään? Onko ajassamme tilaa ihmisyydelle ja arvostavalle kohtaamiselle?
Työelämän jatkuva muutos, kiihtyvä tahti, lisääntyneet mielenterveysongelmat ja digitalisaation vaikutukset ovat vahvasti läsnä työelämässä. Työelämä vaatii enemmän. Numerot ja data puhuvat kovempaa kuin ihmisyys ja kohtaaminen. Kiire helposti hukuttaa alleen inhimillisen kohtaamisen.
Enenevässä määrin kuulee ihmisten puhuvan arvoistaan ja oman työpaikan kulttuurin yhteen törmäämisestä. Korona, Ukrainan sota ja inflaatio ovat ravistelleet perusturvallisuuttamme. Suuri irtisanoutumisaalto on saanut ihmiset etsimään itselleen sopivampia työyhteisöjä. Työntekijöiden ja yritysten odotusten kohtaaminen on kasvavassa määrin merkityksellistä. Työpaikoilla ja nyky-yhteiskunnassa tarvitaan myötätuntoa.
Myötätunnolla on monia positiivisia vaikutuksia työyhteisöihin. Itsemyötätunto vaikuttaa positiivisesti minäkuvaan ja suoriutumiseen töissä. Myötätunto taas on pohjana psykologiselle turvallisuudelle. Itsemyötätunto ja myötätunto kumpikin vaikuttavat positiivisesti stressin ja mielenterveysongelmien selättämiseen ja ennaltaehkäisemiseen.
Myötätunnon kasvattaminen organisaatioissa vaikuttaa positiivisesti kolmella tasolla: yksilö, organisaatio ja yhteiskunta. Yksilön tasolla hyödyt voivat liittyä työtyytyväisyyden, motivaation, luovuuden ja terveyden paranemisessa. Organisaatiotasolla hyödyt voivat näkyä tiedon jakamisen paranemisena, tehokkuuden lisääntymisenä ja sairauspoissaolojen pienenemisenä. Yhteiskunta taas voi hyötyä yksilön ja organisaatiotasojen yhdistelmän hyödyistä. Pitkällä aikavälillä myötätunnon lisääminen organisaatioissa näkyy kestävämpänä työelämänä.
Tule kuulemaan lisää aiheesta 6.6.2023 klo 9:00 HENRYn webinaariin: Myötätunto inhimillisen työelämän perustana, lisätietoja ja ilmoittautuminen tästä.