19.03.2024

HR:n tulevaisuus vastuullisuuden supersankarina

Maailma ympärillämme muuttuu nopeasti, työntekijät etsivät työpaikkoja, joissa pääsee vaikuttamaan myönteisesti maailman menoon. Yritysten odotetaan ottavan osaa yhteiskunnallisten ja ympäristön haasteiden ratkaisemiseen, aktiivisesti. Vapaaehtoisuus väistyy, lainsäätäjä kiristää ruuviaan ja tuloksia on saatava aikaan.

Miksi HR on avainasemassa?

Samaan aikaan, kun yritykset kilpailevat osaajista, ne kilpailevat myös maineestaan ja vetovoimastaan. Tässä pelissä HR on avainasemassa. Kun HR-osasto ottaa vastuullisuuden osaksi rekrytointia, kulttuurin rakentamista ja koulutusta, HR vaikuttaa koko organisaatioon monella rintamalla. Jokainen uusi työntekijä, joka rekrytoidaan monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta kunnioittaen, on askel kohti vastuullisempaa yritystä. Jokainen koulutusohjelma, joka sisältää kestävän kehityksen teemoja, kasvattaa tietoisuutta ja ymmärrystä yrityksen sisällä. Jokainen työpaikan ostopäätös, joka tehdään eettisesti ja ympäristöystävällisesti, on voitto meille kaikille.

Lainsäädäntö kiristyy ja HR-osaamista tarvitaan

Ennen, vastuullisuutta oli se, että yritys ei pilannut lähiympäristöään, huolehti omien työntekijöidensä turvallisuudesta ja terveydestä ja esimerkiksi maksoi verot asianmukaisesti.

Nykyään vastuullisuutta ei ole se, että noudattaa lakia. Vaaditaan enemmän. Silti juuri nyt pelkästään lakien noudattaminen on haastavaa. Vuodesta 2024 eteenpäin isot pörssiyritykset ja vähitellen muutkin yritykset, ovat velvollisia selvittämään ja raportoimaan kaikki vaikutuksensa ympäristöön ja ihmisiin. Myös ne vaikutukset, joita se ei aiheuta itse.

Nämä uudet EU:n vihreän siirtymän lait vaativat isoja harppauksia HR:n henkilöstöraportoinnilta. Erityisesti EU:n kestävän raportoinnin direktiivi (CSRD) nostaa HR:lle tutut, ei-taloudelliset mittarit, samalle viivalle talousmittareiden kanssa. Ne tulee raportoida tilinpäätöksen yhteydessä yrityksen hallitukselle ja ne tarkastetaan vuosittain samaan tapaan kuin palkanlaskennan tiedot on tarkastettu tilintarkastajan toimesta tähän asti.

Lisäksi lainsäädäntö edellyttää omaan henkilöstöön liittyvien tietojen lisäksi raportointia myös muualla organisaation arvoketjussa työskentelevistä, mm. heidän palkoista, työtunneista ja mahdollisista työehtosopimuksista. Näitä arvoketjun muita työntekijöitä on esimerkiksi raaka-aineiden valmistajilla, tavarantoimittajilla ja muilla yhteistyökumppaneilla.

Koska nämä arvoketjusta vaaditut tiedot ovat tuttuja HR:lle oman henkilöstön osalta, jakamalla HR-osaamistaan, voi HR vaikuttaa laajemmin kestävään kehitykseen ja tietysti yrityksesi merkittävyyteen. Jos yrityksessäsi on erikseen nimetty vastuullisuushenkilö tämän arvoketjun kimpussa, ota yhteyttä. Panostasi arvostetaan varmasti.

Rakenna kulttuuria, joka kannustaa vastuullisuuteen

Tämä on myös se paikka, missä HR voi loistaa! Kun HR rakentaa kulttuuria, joka kannustaa ja palkitsee vastuullista toimintaa, se investoi yrityksen tulevaisuuteen. Työntekijät, jotka tietävät, että yritys toimii kestävästi ja tuntevat voivansa vaikuttaa, ovat sitoutuneempia, innovatiivisempia ja usein myös onnellisempia. Tämä ei ole pelkästään hyvä työntekijöille, vaan myös liiketoiminnalle. Työntekijöiden sitoutuminen on suorassa yhteydessä yrityksen menestykseen, mutta se on myös yhdistetty parempaan asiakaskokemukseen, pienempään vaihtuvuuteen ja tehokkaampaan toimintaan.

Mitä kestävyyteen tähtäävät ESG-kriteerit tarkoittavat?

ESG-kriteerit kehitettiin alun perin sijoittajien tarpeeseen. Ne tarkoittavat ympäristöön (Environmental), sosiaaliseen ja yhteiskuntaan (Social) sekä hyvään hallintotapaan (Governance) liittyviä tekijöitä. Näillä mittareilla arvioidaan yritysten liiketoiminnan kestävyyttä pidemmässä juoksussa.

Ja HR:n työtä on aina ollut iso osa näistä mittareista, esimerkiksi ikäjakauma, naisten ja miesten osuus johdossa tai henkilöstön vaihtuvuus. HR:n tehtävänä on usein myös hyvään hallintotapaan liittyvät ohjeistukset ja HR osallistuu lähes aina yrityksiin kohdistuviin ESG-auditointeihin ja kertoo miten yritysten ilmoituskanava toimii.

HR voi vaikuttaa kaikkien näiden kolmen kehitykseen. Työpaikan ilmapiiri, työhyvinvointi ja tasa-arvo vaikuttavat suoraan ”S:ään”. Eettiset toimintaperiaatteet ja avoimuus puolestaan ovat keskeisiä ”G:ssä”. Myös ”E:hen” voidaan vaikuttaa henkilöstöhallinnon kautta. Esimerkiksi etätyöpolitiikat ja kestävät työmatkakäytännöt voivat pienentää yrityksen hiilijalanjälkeä. Mutta muita merkittävämpiäkin tapoja vaikuttaa ympäristöön on monia.

HR yhdistää henkilöstön päivittäisen työn yrityksen strategisiin kestävyystavoitteisiin

Yrityksen vastuullisuusstrategian kehittäminen ja toteuttaminen on elintärkeää yrityksen pitkän aikavälin menestykselle. Vastuullisuusstrategia ei ainoastaan auta yritystä vastaamaan sidosryhmiensä odotuksiin, vaan voi avata uusia liiketoimintamahdollisuuksia, ja vähentää riskejä.

HR:n tehtävänä on yhdistää yrityksen vastuullisuustavoitteet henkilöstöstrategiaan. Yhdistämällä ESG:n tavoitteet henkilöstösuunnitelmaan, yritys edistää vastuullisuutta ja kestävyyttä kaikkialla organisaatiossa. HR on parhaimmillaan strateginen kumppani ja edistää yrityksen kestävyystavoitteita omilla työkaluillaan. Vastuullisuuden kehittäminen tarkoittaa työtapojen muutosta, vastuiden ja roolien tarkennusta, sekä uuden oppimista. Tässä, jos missä, tarvitaan henkilöstöammattilaisia.

Tervetuloa kuulemaan lisää HENRYn Vastuullisuus ja HR -verkoston webinaariin: HR:n tulevaisuus vastuullisuuden supersankarina 9.4.2024 klo 15:00-16:00

Anu Ennelin
M.Sc kemisti, Vastuutakomon perustaja
Kokenut HR-johtaja, sertifioitu kestävyysvalmentaja ja ilmastovaikuttaja