19.03.2024

Kadonnut johtolankasi

Haluatte kehittää esimerkiksi esihenkilötyötä organisaatiossasi ja melkein tiedät, miten se tulisi vaikuttavimmin tehdä. Toteutettuanne sarjan kehittämistoimenpiteitä (esim. valmennus, mentorointi tms.) huomaatkin eri merkeistä, että toimenpiteet eivät aikaansaanetkaan tavoittelemaanne muutosta esihenkilötyössänne. Miksi muutos ei tapahtunutkaan?

Tämä ei ole harvinainen tilanne, mutta haluathan ymmärtää, miksi tavoittelemanne muutos ei tapahtunut.

Alussa kerroimme tilanteesta, jossa sinulla oli lähes oikea tieto siitä, miten vaikuttava muutos teillä rakentuisi. Jostakin syystä kadotit tuon oikean johtolangan ja päädyitte kehittämisessä toteutukseen, joka ei johtanut odotettuihin tuloksiin. Hyvä tieto on, että olemme Renesansissa pitkään havainnoineet ja pohtineet tätä yleistä kokemusta. Olemme löytäneet kehittämistavan, joka selvästi lisää sen vaikuttavuutta ja vähentää riskiä toteuttaa ns. vääriä kehittämistoimenpiteitä.

Tieto vaikuttavammasta kehittämisestä on organisaatiossasi ja henkilöstössäsi, mutta se jää usein hyödyntämättä, jopa tietoisesti huomioimatta. Renesansin lähestymistapa perustuu kykyymme saada työyhteisön jäsenet itse kertomaan tavoittelemanne kehittämistarpeen todellinen lähtökohta ja sisältö. Hyödynnämme tässä tavoitteellista reflektiota, jonka avulla saamme työyhteisösi jäsenet arkisen tavallisesti kuvaamaan todelliset ajatuksensa, tarpeensa omakohtaiseen, tavoittelemaanne muutokseen. Samalla löydämme syyt sille, miksi tavoittelemanne muutos ei ole edennyt nykyistä pidemmälle. Kehittämistukemme rakentuu siis autenttiselle organisaatiorealismille ei sen illuusioille. Palaute lähestymistavastamme on vain lisännyt uskoamme jatkaa sitä.

Tiedät kanssamme, että tänäänkin tuhansia työyhteisön jäseniä osallistetaan valmennuksiin, jossa heille jälleen kerran kerrotaan (annetaan tietoa), kuinka heidän tulisi toimia. Aivan kuin heidän muutoksensa olisi tähän saakka ollut tiedon puutteesta kiinni. On paljastavaa, ettei uskalleta todeta ja tarkastella niitä asioita, jotka ovat heidän muutoksensa todellinen este. Tieto ei auta, kun varsinainen muutoseste jätetään huomioimatta. Siksi olemmekin valinneet toisen kehittämistavan, sen vaikuttavamman.

Uskalla antaa yhteisöllesi kehittämisen lähtökohdaksi heidän itsensä kertoma kokemus. Sitä me jokainen toivomme.

Jos olet välillä eksynyt johtolankojen viidakkoon mutta haluat löytää ne uudelleen, liity webinaariimme 9.4.

“Syy heikkovaikutteisiin kehittämishankkeisiin löytyy usein HR:n omista vääristä uskomuksista. Loputonta tiedon jakamista (aivan kuin muutos olisi siitä kiinni), luvattoman vähän reflektiota, rohkeuden puutetta käsitellä sitä, mitä organisaatiossa todella tapahtuu. Halu yhdessä löytää muutoksen todellinen este ja hakea siihen ratkaisu - siinä oikea suunta 2024”. Renesans Consultingilla työskentelevä Olli-Pekka Ihalainen hyödyntää tässä työssään oman HR kokemuksensa ja nykyisen kehittämisosaamisensa.