02.07.2024
Ikäjohtaminen on out – Mukautuva työelämä on in
Nyt kun monimuotoisuus on kaikkien huulilla ja HR:n pöydällä on kaikenlaisen syrjinnän kitkeminen, herää kysymys: miten tulisi suhtautua ikäjohtamiseen, kun eri ikäisillä on kuitenkin keskimäärin enemmän yhteisiä tarpeita? "Mutta kun olemme kaikki yksilöitä", sanoo siihen joku. Toinen muistuttaa #55riseandshine-someilmiöstä, jonka mukaan ikäsyrjintä ei ole poistunut vuosikausien puheista huolimatta. Samaan aikaan lehdissä kirjoitetaan nuorista, joilta työelämä vie mehut heti ja mielenterveys on lujilla.
Työelämän jatkuvassa muutoksessa ikäjohtaminen saa uusia ulottuvuuksia, ja organisaatiot pyrkivät löytämään tasapainon erilaisten, myös eri-ikäisten, työntekijöiden tarpeiden välillä. Ilmarisessakin haluttiin löytää keinoja tukea mielekästä työelämän aloittamista, työkyvyn ylläpitoa sekä työelämässä jatkamista. Keinoja lähdettiin selvittämään ikäjohtamisen pilotilla, mutta lopputuloksena ei syntynyt ikäjohtamisen -kokonaisuutta.
Ikäjohtamisen pilotista muotoutui mukautuva työelämä
Ilmarisella on toteutettu viime vuoden syyskuusta tämän vuoden huhtikuuhun kestänyt ikäjohtamisen pilotti, jossa kohderyhminä olivat alle 30-vuotiaat ja yli 58-vuotiaat työntekijät. Tavoitteena oli selvittää, miten ja millaiset kohdennetut toimenpiteet voisivat tukea näitä ryhmiä tehokkaammin.
Eija Kärenaho kertoo, että ennen pilottia haastateltiin työterveyshuollon ja kohderyhmien edustajia sekä esihenkilöitä. Pilotin aikana Ilmarinen teki myös pitkät työurat -tutkimuksen asiakasyrityksilleen ja osallistuivat tutkimukseen myös itse.
Tuloksena Ilmariselle syntyi uusi lähestymistapa, joka unohti vanhentuneet ikäjohtamis- ja työuratermit ja kutsuu omaa malliaan "Mukautuvaksi työelämäksi”. Tämä malli ottaa huomioon sekä työelämän että yksityiselämän tarpeet, ja pyrkii luomaan joustavan ja tukevan ympäristön kaikille työntekijöille.
Miksi mukautuva työelämä?
Ikäjohtamisen perinteinen malli vie ihmisten ajatukset liikaa ikään ja työurajohtamisen malli taas vie ajatuksia liikaa johtamiseen, jonka ulkoistaa työkyvystä huolehtimisen vastuun liikaa esihenkilölle. Yksilön kulloisetkin tarpeet ja tilanteet voidaan kuitenkin huomioida ja ratkaisut löytää parhaiten yhdessä keskustelemalla ja suunnittelemalla sekä molemminpuolisella joustamisella.
Uudessa mukautuvan työelämän mallissa pyritään vastaamaan paremmin erilaisten työntekijöiden tarpeisiin iästä riippumatta. Tämä lähestymistapa huomioi työn ja yksityiselämän yhteensovittamisen sekä yksilölliset tarpeet, mikä auttaa parantamaan työhyvinvointia ja motivaatiota pitkällä aikavälillä.
HENRYn Vastuullisuus ja HR-verkosto kutsuu sinut osallistumaan ajankohtaiseen webinaariin 22.10. klo 15:00-16:00: Ikäjohtaminen on out – Mukautuva työelämä on in, jossa kuulet lisää aiheesta.
Eija Kärenaho, henkilöstöpäällikkö, Ilmarinen
Anu Ennelin, Vastuutakomon perustaja ja pitkän linjan HR-johtaja