14.08.2024

Henkilöstöhallinto – työkykyjohtamisen joka paikan höylä?

Henkilöstöhallinto koordinoi, kehittää, kouluttaa, tekee yhteistyötä, tukee ja viestii. Se huolehtii, että työkyvyn tuki toimii operationaalisella tasolla. Parhaimmillaan se on säännöllisesti mukana johdon kokouksissa päättämässä työkykyyn vaikuttavista asioista. Mutta hyödynnetäänkö henkilöstöhallinnon asiantuntemusta työpaikoilla parhaalla mahdollisella tavalla?

Onko henkilöstöhallinto säännöllisesti mukana päätöksenteossa?

Työkykyjohtamisessa menestyminen edellyttää, että työkykyyn liittyvät asiat ovat säännöllisesti esillä johdon kokouksissa, ja että henkilöstön työkykyyn liittyvät asiat huomioidaan kaikessa päätöksenteossa. Siksi on tärkeää, että henkilöstöhallinto on mukana johdon kokouksissa tasapuolisena kumppanina, eikä vain satunnaisesti henkilöstöhallinnon lukujen esittelijänä. Yhteinen ymmärrys työkyvystä ja sen johtamisen tärkeydestä ei ole aina itsestäänselvyys, mutta se on toimivan yhteistyön ja onnistuneen päätöksenteon edellytys.

Työkykyjohtaminen ei ole yksilösuoritus

Yhteistyö työkykyjohtamisessa toimii parhaiten, kun jollakin taholla on kaikki langat käsissään. Henkilöstöhallinnon luonteva tehtävä onkin toimia yhteistyön koordinoijana mm. johto- ja esihenkilötason sekä työsuojelun ja työterveyshuollon välillä. Koordinointi ei kuitenkaan saisi olla yksittäisen henkilön vastuulla, jotta yhteistyön jatkuvuus varmistetaan esimerkiksi organisaatiomuutosten ja henkilövaihdosten yhteydessä.

Henkilöstöhallinto tukee työntekijöitä, esihenkilöitä ja johtoa työkykyhaasteiden ratkaisemisessa. Tuki voi tarkoittaa keinojen etsimistä työhön paluun tai työssä jatkamisen mahdollistamiseksi, vaikkapa työn muokkauksen, työkokeilun tai uudelleen sijoittamisen avulla. Henkilöstöhallinnon työtaakan keventämiseksi esimerkiksi työterveysyhteistyötä voisi kehittää siihen suuntaan, että esihenkilöt olisivat itse enemmän suoraan yhteydessä työterveyshuoltoon, eikä henkilöstöhallinnon tarvitsisi toimia välikätenä.

Henkilöstöhallinto tiedolla johtamisen apuna

Henkilöstöhallinto on tiedolla johtamisessa oiva kumppani ja usein se kokoaakin johdon ja esihenkilöiden käyttöön erilaisia tunnuslukuja. Tiedolla johtamisessa on työpaikoilla paljon kehittämistä. Tietoa kyllä kerätään, mutta sen analysointi, tulkinta ja hyödyntäminen jää puutteelliseksi. Jotta voidaan tarkastella erilaisten tunnuslukujen takana olevia syitä ja seurauksia, useista tietolähteistä saatua tietoa tulisi tarkastella rinnakkain ja tietoa analysoida yhteistyössä henkilöstöhallinnon, johdon ja esihenkilöiden kesken.

Meneekö aika tulipalojen sammuttamiseen?

Havaintojemme mukaan yhteistyö toimii ongelmatilanteissa, joissa tarvitaan välitöntä reagointia. Toisaalta jos yhteistyö keskittyy vain tulipalojen sammuttamiseen, se ei ole systemaattista, ja henkilöstöhallinto saattaa jäädä etäiseksi muissa asioissa. Henkilöstöhallinnon tukea tarvitaan myös työkyvyn tuen ennakoiviin toimiin koko työyhteisön tasolla.

Henkilöstöhallinto vastaa toimintamallien kehittämisestä ja tukee niiden käyttöönottoa. Esihenkilöt kokevat kuitenkin usein, että toimintamallit ovat vaikeasti löydettävissä ja tulkittavissa, sekä hektisessä arjen työssä hankalasti käyttöön otettavissa. Ratkaisuna voisi olla esihenkilöiden ottaminen mukaan toimintamallien ja toimeenpanon suunnitteluun.

Henkilöstöhallinnon ja esihenkilöiden välisen yhteistyön kehittämiseksi voisi miettiä erilaisia yhteistyöfoorumeja. Parantavaisivatko säännölliset ”yhteistyötunnit” matalan kynnyksen yhteydenpitoa?

Lisää työkykyjohtamisesta HENRYn aamuwebinaarissa 17.9.2024 klo 9:00-10.00. - Tervetuloa mukaan!

Irmeli Pehkonen, Eija Haukka & Julia Anttilainen, Työterveyslaitos