07.08.2024
Persoonallisuuttaan ei voi muuttaa, mutta vuorovaikutustaitoja voi oppia
Työelämässä menestyminen edellyttää sekä yksilöllisten vahvuuksien hyödyntämistä että kykyä toimia saumattomasti osana tiimiä. Vaikka persoonallisuutemme peruspiirteet, kuten introverttiys tai ekstroverttiys, säilyvät melko muuttumattomina läpi elämän, vuorovaikutustaitojamme voimme kehittää jatkuvasti. Tämä on hyvä uutinen, sillä juuri vuorovaikutustaidot ovat avainasemassa työyhteisöjen hyvinvoinnin ja tehokkuuden kannalta.
Persoonallisuustestien tulokset ovat hyvä apu rekrytoitaessa
Rekrytointivaiheessa persoonallisuustestit ovat erinomainen työkalu sopivimpien kandidaattien löytämiseksi. Ne auttavat tunnistamaan, kenen luontaiset ominaisuudet sopivat parhaiten avoinna olevaan tehtävään.
Vakiintuneissa työyhteisöissä tilanne on monimutkaisempi. Työroolit ovat usein jo muotoutuneet, eikä roolin vaihtaminen omaa persoonallisuutta paremmin vastaavaksi ole aina mahdollista. Tällöin yksi mahdollisuus on oman vuorovaikutustyylin mukauttaminen. Huomioimalla kollegoiden persoonallisuuspiirteet ja sopeuttamalla omaa viestintäämme niiden mukaan voimme pyrkiä luomaan joustavamman ja sujuvamman vuorovaikutusilmapiirin koko työyhteisöön.
Kohdataan kaikki samalla tavalla: hyvien ammatillisten vuorovaikutustaitojen kautta
Asiaa voi lähestyä myös toiselta suunnalta. Voimme ottaa lähtökohdaksi sen, että pyrimme kohtaamaan työyhteisön kaikki jäsenet samoja periaatteita noudattaen eli hyvien ammatillisten vuorovaikutustaitojen kautta. Lähestymistapa on yksinkertainen ja toimivaksi todettu. Tiimityön Big Five -malliin mukaan hyvät vuorovaikutustaidot edistävät tiimityön tehokkuutta, auttavat yhteisen ymmärryksen rakentumista ja lisäävät keskinäistä luottamusta.
Oulun yliopistolla vuonna 2024 tehty pro gradu -tutkielma osoittaa, että ammatillisia vuorovaikutustaitoja on mahdollista kehittää tehokkaasti esimerkiksi monimuotoisten vuorovaikutusvalmennusten avulla.
Näe, arvioi, kehitä: hyvä vuorovaikutus on tie menestykseen
Vuorovaikutus on havaittavaa käyttäytymistä, jota on helpompi arvioida kuin henkilöiden moniulotteisia persoonallisuuspiirteitä. Ammatillisten vuorovaikutustaitojen teoreettinen viitekehys mahdollistaa vuorovaikutuksen laadun arvioinnin ilman tarvetta analysoida yksilön persoonallisuutta. Tämä lähestymistapa on omiaan ehkäisemään asioiden liiallista henkilöitymistä ja keskittää samalla huomion työn suorittamisen kannalta olennaisiin seikkoihin.
Lopuksi
Organisaation menestys perustuu pitkälti sen henkilöstön kykyyn toimia tehokkaasti yhdessä. Siksi investointi vuorovaikutustaitoihin on suora ja tehokas keino edistää työyhteisön keskinäistä luottamusta, vahvistaa yhteistyötä ja parantaa tiimien kokonaistehokkuutta. Kun jokainen työyhteisön jäsen kehittää vuorovaikutustaitojaan, luodaan perustaa menestyvälle ja hyvinvoivalle ammattiyhteisölle.
Markku Lahtinen, TkL
Ahaa Vision Oy