27.08.2024

Työajan joustot – liukumien ja työaikapankin hyödyntäminen

Kokemukset työajan joustoista ovat rohkaisevia työntekijän ja työnantajan näkökulmasta. Lähes kaikissa viime aikoina työajanseurantaa kehittävissä yrityksissä on haluttu hyödyntää liukuvaa työaikaa, joka tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden parempaan työn ja yksityiselämän tasapainoon. Lapsiperhearkeen tämä tuo tarvittavaa joustoa ja huomioi paremmin työntekijöiden erilaiset rytmit niin aamu- kuin iltavirkuille.

Säännöistä on kuitenkin hyvä sopia etukäteen. Usein yhtäjaksoinen työaika on 9:00 – 15:00 ja saldojen purkamisesta on sovittu, että yli kahden päivän liukumavapaat tulee sopia kuukautta ennen vapaata. Lyhyemmät joustavasti esihenkilön kanssa. Vapaa pidetään periaatteella tunti-tunnista.

Joitain rajoja asettaa myös työaikalaki. Liukuvassa työajassa viikoittainen säännöllinen työaika saa olla keskimäärin enintään 40 tuntia neljän kuukauden seurantajakson aikana. Seurantajakson päättyessä ylitysten kertymä saa olla enintään puolentoista viikon työaika eli 60 tuntia ja alitusten määrä 20 tuntia. Seurantajakson aikana saldorajat voivat ylittyä.

Entä mitä hyötyjä on työaikapankista? Työaikapankki on työ- ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen luotu järjestelmä, jossa ylityön rahamääräisiä etuja lasketaan lisävapaiksi. Työntekijä voi kerätä ja tallentaa ylimääräistä työaikaa eräänlaiseen "pankkiin" tai saldoon.

Tämä järjestelmä on yleensä tarkoitettu tilanteisiin, joissa työntekijä tekee ylimääräistä työtä ennalta sovitusti tai työnantajan määräämänä. Usein työaikapankkia sovelletaan epäsäännöllisinä aikoina, jolloin kertynyttä saldoa puretaan rauhallisempana aikana. Eli työnantaja hyötyy pienempien ylityökorvausten muodossa ja työntekijä pidempinä vapaina. Onpa jopa lomautuksilta vältytty joissakin yrityksissä työaikapankin avulla.

Työaikapankin käyttöönotosta on tehtävä kirjallinen sopimus työpaikalla. Sopimuksessa sovitaan mitä eriä työaikapankkiin voidaan siirtää, mitkä ovat saldorajat ja miten pankkiin säästettyä työaikaa voidaan käyttää. Työaikapankkiin ei voi siirtää säännöllisen työajan palkkaa tai kulukorvauksia. Työaikapankkiin saa säästää enintään 180 tuntia kalenterivuodessa.

Nykyaikainen työajanseuranta helpottaa saldojen seurantaa, kun työntekijä voi reaaliaikaisesti seurata kännykästään loma-, pekkas-, liukuma-, säästövapaasaldoja tai työaikapankkia. Esihenkilöille apua tuo Oma tiimi -näkymä, josta voi seurata eri saldojen kokonaiskertymää. Joskus haasteeksi voi tulla eri saldoihin liiaksi kertyneet tunnit.

Tervetuloa kuuntelemaan aiheesta lisää 3.9. klo 9:00-10:00 HENRYn webinaariin, jossa avaamme yhdessä asiakkaamme kanssa kokemuksia työaikajoustojen hyödyntämisestä.


Petri Pekki, liiketoimintajohtaja, Ontime-työajanseuranta, Rantalainen