16.09.2024

Yritysvapaaehtoisuus HR:n työkaluna: 4 tapaa parantaa työntekijöiden sitoutumista ja lisätä yritysvastuuta

Tiedätkö, millainen vaikutus yritykselläsi on ympäröivään yhteisöön ja luontoon? Luotetaanko yritykseenne ja sen vastuullisuuteen?

Hyvien tekojen tekeminen lisää luottamusta lähiyhteisössä ja parantaa myös työntekijöiden sitoutumista ja hyvinvointia. Voisiko aktiivinen yhteistyö järjestöjen kanssa olla teidän yrityksellenne yksi tapa toteuttaa sosiaalista vastuuta? Ei enää pelkkää sponsorointia, vaan tekoja, joilla on todellisia vaikutuksia yhteisöön.

Miksi HR:n kannattaa panostaa yritysvapaaehtoisuuteen?

Yhteisöllisen luottamuksen rakentaminen voi alkaa yksinkertaisesti – hyvillä teoilla. Yritykset voivat organisoida vapaaehtoistyötä laajemmassa mittakaavassa kuin yksilöt, ja tämä näkyy positiivisesti työntekijöiden sitoutumisessa, työhyvinvoinnissa ja yrityskulttuurissa. Vapaaehtoistyön kautta henkilöstö voi suoraan osallistua paikallisyhteisön toimintaan, luoda merkityksellisiä suhteita ja kokea ylpeyttä omasta työpaikastaan.

Konkreettisia esimerkkejä: yritysten ja järjestöjen yhteistyö

Esimerkiksi energiayhtiö Pohjolan Voima on ottanut aktiivisen roolin vapaaehtoistyössä eri yhteisöissä. Heidän työntekijänsä osallistuvat monipuolisiin projekteihin, kuten ikäihmisten auttamiseen ja luonnonsuojeluun, mikä edistää yhteisöjen hyvinvointia ja lisäksi vahvistaa yrityksen työntekijöiden yhteishenkeä ja motivaatiota.

Miten yritysvapaaehtoisuus parantaa HR:n tavoitteita?

1. Houkuttele oikeat osaajat: Työntekijöiden sitoutuminen ja innostuminen vaikuttavat merkittävästi yrityksen kasvuun. Sitoutuneet työntekijät ovat valmiita levittämään sanaa siitä, kuinka hyvä työpaikka yrityksesi on, ja kuinka positiivisesti yritys vaikuttaa heidän lähipiiriinsä. Työntekijät haluavat työpaikan, joka jakaa heidän arvonsa ja jossa voi vaikuttaa yhteiskuntaan myönteisesti.

2. Sitouta ja vähennä vaihtuvuutta: Yritykset, jotka kannustavat vapaaehtoistyöhön, luovat yhteishenkeä ja merkityksellisyyden tunnetta, mikä johtaa pitkäaikaisempiin työsuhteisiin. Yritysvapaaehtoisuus on konkreettinen tapa osoittaa vastuullisuutta ja erinomainen keino kehittää työyhteisön kulttuuria.

3. Edistä työntekijöiden hyvinvointia ja vähennä sairaspoissaoloja: Tutkimukset osoittavat, että toisten ihmisten auttaminen parantaa omaa jaksamista, mielenterveyttä ja antaa merkityksellisyyden kokemuksia. Auttamalla toisia voimme itse paremmin ja koemme yhteenkuuluvuutta.

4. Paranna yrityksen mainetta: Työntekijöiden, asiakkaiden ja sijoittajien tietoisuus vastuullisuudesta ja heidän vaatimuksensa ovat korkealla. Yhteisön auttaminen vahvistaa yrityksen brändiä työnhakijoiden, asiakkaiden ja sijoittajien silmissä. Johtoa voi siksi kiinnostaa HR:n ehdotus vastuullisuutta tukevaksi toimenpiteeksi, kuten yhteistyön rakentaminen järjestöjen kanssa.

Tervetuloa webinaariin 24.9. klo 15-16! Vastuullisuus ja HR-verkoston webinaarissa pohdimme HR:n näkökulmasta:

• miten järjestöyhteistyön voi sovittaa osaksi yrityksen sosiaalisen vastuun strategiaa
• mitä haasteita järjestöjen ja yritysten yhteistyön rakentamisessa voi olla
• kuinka aloittaa yrityksen vapaaehtoistyön ohjelma ja mitä vaihtoehtoja tämän organisointiin löytyy.

Tervetuloa kuulolle, keskustelemaan ja kysymään!


Sami Ekmark, Founder & COO, Commu
Anu Ennelin, CEO, Vastuutakomo