24.10.2024

Miten HR voi vastata osaamismurrokseen: Strategiset osaamistarpeet ja käytännön vinkit

Työmarkkinan rakenteelliset muutokset ja esimerkiksi AI-kehitys tulevat entisestään vauhdittamaan organisaatioiden osaamistarpeiden muutosta. Saranen Oy ja HENRY ry halusivatkin tutkia kevään 2024 kyselytutkimuksen keinoin tarkemmin, miten strategiasta juontuvat osaamistarpeet ovat muuttumassa ja millainen kyky organisaatioilla on vastata muuttuviin tarpeisiin.

Esittelimme kyselyn päähuomiot webinaarissa ennen kesää yhdessä yritysvieraani, Elektrobitin Nina Leskisen kanssa. Tässä kirjoituksessa nostamme esiin kolme päähuomiota ja käytännön vinkkiä, jotka voivat auttaa navigoimaan nopeasti muuttuvassa ympäristössä ketterästi.

Strategiset Osaamistarpeet Muutoksessa

Organisaatioiden on tärkeää tunnistaa ja kehittää kriittisiä osaamisia, jotka varmistavat niiden kilpailukyvyn tulevaisuudessa. Kyselyn tulokset osoittivat, että kolme neljästä vastanneesta organisaatiosta kokee osaamistarpeidensa tulevan muuttumaan seuraavan kolmen-viiden vuoden aikana. Tämä korostaa tarvetta strategiselle suunnittelulle ja jatkuvalle oppimiselle. Samalla, alle 50% vastaajista totesi, että osaamistarpeet on otettu huomioon strategiassa.

Vinkit:

- Aloita kartoittamalla nykyiset kyvykkyydet ja tulevaisuuden osaamistarpeet organisaatiossasi. Analysoi kyselyjen, haastattelujen tai HR-analytiikan avulla kriittiset osaamisvajeet ja tunnista niistä ne, joihin on tärkeintä keskittyä.
- Muista tavoitteita asettaessa miettiä paitsi strategiaa, myös sitä, mitä osaamisen kehittämistä tavoitteiden saavuttaminen vaatii.
- Älä jähmety pitkiin osaamiskartoitusprojekteihin, vaan muista ketterä oppiminen arjessa. Hyödynnä nopeita oppimismenetelmiä, kuten lyhyitä oppimissessioita tai jatkuvaa reflektointia, kuten retroja. Esimerkiksi asiakastapaamisten jälkeen voidaan yhdessä oppia siitä, mikä toimi, missä ei onnistuttu ja mitä opittiin.

Tekoäly ja Digiosaaminen

Kyselytutkimuksemme paljasti, että tekoäly- ja digiosaaminen ovat nousseet kriittisiksi osaamistarpeiksi, ja eritoten tekoälyosaaminen korostui selvästi vuotta aiemmin tehtyyn kyselyyn verrattuna. Tämä haastaa HR-asiantuntijat kehittämään näitä osaamisia systemaattisesti. Kilpailukykyinen organisaatio hyödyntää uutta teknologiaa tehokkaasti, luoden uusia tapoja palvella asiakkaitaan ja tehostaen sisäisiä prosessejaan.

Vinkit:

- Panosta tekoälyn ja digitaalisten taitojen koulutukseen. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi räätälöityjä valmennuksia tai jatkuvaa projektipohjaista oppimista, jossa digitaalisia ratkaisuja ja tekoälyä hyödynnetään konkreettisesti työtehtävissä.
- Aloita pienesti. Ennen suurten hankkeiden käynnistämistä kannattaa testata tekoälyn ja digityökalujen toimivuutta pienissä projekteissa. Näin voit kerätä arvokasta tietoa siitä, miten työkalut sopivat organisaation tarpeisiin, sekä helpottaa henkilöstön oppimista ja sitoutumista uusiin teknologioihin.
- Kokeile rohkeasti. Esimerkiksi Copilot Studio auttaa kehittämään arjen työtä tehostavia botteja ketterästi, ilman sen suurempia koodaustaitoja. Botin voi vaikkapa opettaa vastaamaan työyhteisön yleisimpiin HR-kysymyksiin, siten vapauttaen HR-asiantuntijoiden aikaa muuhun kuin rutiininomaisiin, toisteisiin kysymyksiin.

Osaamisen Kehittäminen Käytännönläheisesti arjessa

Organisaatioiden tulisi tukea oppimista rakenteilla, jotka mahdollistavat ajan ja resurssit oppimiselle. Osaamista voidaan kuitenkin kehittää varsin käytännönläheisesti ja ketterästi ilman suuria kustannuksia. Esimerkiksi mentorointi ja vertaisoppiminen ovat tehokkaita tapoja oppia arjessa. Usein kuulee sanottavan, ettei oppimiselle ole aikaa. Tällöin saattaa olla, että oppimisen nähdään tapahtuvan irrallaan työstä, kuten formaaleissa koulutuksissa. Valtaosa oppimisesta tapahtuu kuitenkin työtä tehden ja työyhteisössä oppeja jakaen.

Vinkit:

- Hyödynnä organisaatiosi sisäisiä resursseja oppimiseen. Luo mentorointiohjelmia ja kannusta vertaisoppimiseen. Hackathon-tyyppiset yhteiset ideointihetket tuottavat uusia ideoita ja oppeja nopeasti.
- Oivalluta esihenkilöitä ja tiimiläisiä siihen, että osaamisen kehittäminen on jatkuvaa ja jokapäiväistä.
- Järjestä säännöllisesti aikaa oppimiselle, kuten viikoittainen tunti (Me Hour), joka on varattu puhtaasti omalle kehittymiselle ja oppimiselle. Tämä voi tapahtua itseopiskelun, sparrauksen tai työssäoppimisen muodossa.
- Kannusta uteliaisuuteen, se luo jatkuvan oppimisen kulttuuria: jakakaa mielenkiintoisia artikkeleita, webinaareja tai postauksia tai kuultuja hyviä käytäntöjä muista yrityksistä.

Lopuksi

Osaamisen kehittäminen on jatkuva prosessi, joka vaatii sekä strategista suunnittelua että käytännön toimia. HR-ammattilaisilla on tässä ratkaiseva rooli. Heidän tulee, yhdessä yrityksen muiden päättäjien kanssa, rakentaa oppimisen mahdollistava ympäristö, joka tukee organisaation pitkäjänteistä kasvua ja ketterää reagointia muuttuviin osaamistarpeisiin. Tulevaisuuden työelämässä kilpailukyky saavutetaan niillä organisaatioilla, jotka investoivat jatkuvaan oppimiseen ja osaamisen kehittämiseen arjen tasolla. Oikein rakennettu oppimiskulttuuri ei pelkästään paranna työntekijöiden hyvinvointia ja sitoutuneisuutta, vaan se myös vahvistaa organisaation kykyä vastata tulevaisuuden haasteisiin. Oppiminen ei ole vain projekti, vaan elinikäinen matka.


Kirjoittajat:
Sanna Hyyrynen, Head of People and Culture, Learning and Wellbeing, Barona Oy
Nina Leskinen, Head of Leadership and Organisation Development, Elektrobit Automotive

HUOM! Webinaarin esitysmateriaalin ja kyselytutkimuksen tulokset löydät TÄSTÄ.