03.10.2024

Oppeja HR-asiantuntijoiden simulaatiopelistä – Kuinka optimoida työhyvinvointi ja taloudellinen tulos

Työhyvinvointi ja taloudellinen tulos kulkevat usein käsi kädessä, mutta niiden optimaalinen tasapaino voi olla haastava saavuttaa. Tämä opittiin hiljattain HENRY järjestämässä HR-asiantuntijoiden simulaatio-opetuspelissä. Pelin tavoitteena oli parantaa yrityksen työelämän laatua (QWL, Quality of Working Life) samalla kun pyrittiin saavuttamaan mahdollisimman hyvä taloudellinen tulos (EBITDA). Tämä monimutkainen tasapaino vaati pelaajilta strategista ajattelua ja viisaita päätöksiä, jotka heijastuvat myös käytännön työelämään.

Kuva. Tuloksia simulaatiopelistä. Kuvassa on kumulatiivinen tulos (EBITDA) ja QWL simulaatiovuoden lopussa.

Pelin opetukset ja parhaat käytännöt

QWL on vahvasti yhteydessä taloudelliseen tulokseen silloin, kun seuraavat kaksi ehtoa toteutuvat:
- esihenkilöiden vuorovaikutusosaaminen on riittävän korkealla tasolla
- vuorovaikutuskäytäntöjä kohdennetaan strategisesti oikein

Strategisesti oikein tarkoittaa sitä, että tehdään sekä suunnitelmallista että tilannekohtaista johtamista. Tilannekohtainen johtaminen on erilaisten ongelmien ratkaisemista tehokkaasti työntekijöitä kuunnellen. Suunnitelmallinen johtaminen käsittää sopivia hyviä lähijohtamisen peruskäytäntöjä sekä jatkuvaa parantamista (työelämäinnovaatiot).

1. Vuorovaikutuskäytännöt ovat avain tuottavuuteen: Simulaatiopeli osoitti, että yksi menestyksen avain on työntekijöiden kuunteleminen ja johtamiskäytäntöjen kohdentaminen tilanteen mukaan.

Suositus käytäntöön:

• Vakiinnuta säännölliset tiimipalaverit, joissa jokaisella on mahdollisuus tuoda esille näkemyksiään ja huolenaiheitaan. Luo palautekulttuuri, jossa sekä positiivinen että rakentava palaute ovat osa arkea.

2. Johtamiskulttuuri luo perustan: Pelissä nähtiin, että parhaat tulokset edellyttivät suunnitelmallista johtamista, jossa johtamiskulttuuri tukee ja osaltaan reguloi hyviä käytäntöjä. Tämä osoittaa, että pelkkä esihenkilöiden kouluttaminen ei riitä; tarvitaan myös johtamisjärjestelmän tuki osaamisen hyödyntämiseen käytännössä.

Suositus käytäntöön:

• Varmista, että yrityksen johto asettaa vuorovaikutuskäytännöt ja työhyvinvoinnin kehittämisen strategiseksi tavoitteeksi. Johdon on sitouduttava näihin käytäntöihin ja niiden jatkuvaan kehittämiseen.

3. Työhyvinvoinnin tasapaino: Simulaatiossa havaittiin, että jos työhyvinvointiin panostetaan liikaa, se voi vaikuttaa haitallisesti taloudelliseen tulokseen. Panostamalla liikaa vuorovaikutuskäytäntöihin, niin QWL kyllä paranee, mutta EBITDA ei.

Suositus käytäntöön:

• Mittaa ja analysoi työhyvinvointia (QWL-indeksi) säännöllisesti. Varmista, että resurssit kohdennetaan niihin asioihin, jotka ovat todella tarpeen. Panosta erityisesti niihin käytäntöihin, jotka tuottavat suurimman lisäarvon ja mittaa vaikuttavuutta sekä QWL- että tulosmittareilla

4. Monipuoliset johtamiskäytännöt: Pelin aikana havaittiin, että yksipuoliset johtamiskäytännöt eivät tuota toivottavaa vaikuttavuutta. Jos esimerkiksi fyysinen ja emotionaalinen turvallisuus ovat jo hyvällä tasolla, niihin panostaminen ei enää paranna QWL:ää merkittävästi.

Suositus käytäntöön:

• Tee säännöllisiä arviointeja johtamiskäytännöistä ja varmista, että ne vastaavat organisaation ja työntekijöiden nykyisiä tarpeita ja QWL motivaatiotekijöiden kehittämistarpeita. Kehitä johtamiskäytäntöjä jatkuvasti ja monipuolisesti.

Miten simulaatio-opetuspeli toimii käytännössä?

Pelin avulla HR-asiantuntijat ja esihenkilöt voivat harjoitella turvallisessa simulaatioympäristössä ja oppia, miten eri johtamiskäytännöt vaikuttavat työhyvinvointiin ja taloudelliseen tulokseen. Kokeneet johtajat saavuttavat hyvän tasapainon jo muutaman pelikierroksen jälkeen, kun taas vähemmän kokeneet pelaajat tarvitsevat useampia kierroksia. Tämä johtuu siitä, että heillä on enemmän poisopittavaa mm. tulosjohtamisen harhasta.

Johtopäätös: Tasapaino ja jatkuva kehitys ovat avain menestykseen

Simulaatio-opetuspeli perustuu pitkäjänteiseen tutkimukseen ja on oiva työkalu, jolla esihenkilöt ja HR-asiantuntijat voivat kehittää omia taitojaan ja oppia löytämään tasapainon työhyvinvoinnin ja taloudellisen menestyksen välillä. Käytännössä tasapainon löytäminen saavutetaan säännöllisellä seurannalla, kehityksellä ja vahvalla johtamiskulttuurilla, joka tukee hyviä vuorovaikutuskäytäntöjä.

Marko Kesti, DI, HTT, Dosentti (henkilöstötuottavuus), Lapin yliopisto