22.10.2024

Sinäkin olet temperamenttinen

Jokaisella on temperamentti. Se tarkoittaa ihmisen synnynnäistä tapaa reagoida kohtaamiinsa asioihin sekä taipumuksia, jotka ohjaavat käyttäytymistä. Oletko seurallinen vai vetäytyvä? Nopea päättäjä vai tarkasti harkitseva?

Temperamentin määrää ei voi mitata. Usein sanotaan, että he, jotka ovat sosiaalisia ja ilmentävät voimakkaasti tunteitaan, ovat temperamenttisia, mutta temperamenttisia ovat myös hiljaisemmat ja taustalle vetäytyvät tyypit. Heidän temperamenttinsa vain ilmenee eri tavoin.

Pelkistetyn määritelmän mukaan henkilö on ekstrovertti, kun hän nauttii ja saa energiaa muiden ihmisten seurasta. Introvertti puolestaan uupuu sosiaalisissa tilanteissa ja tarvitsee omaa aikaa energiansa palauttamiseen.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää eikä hyvää tai huonoa temperamenttia. Sen sijaan on olemassa hyvää tai huonoa käyttäytymistä. Vaikka temperamentti heijastuu käyttäytymiseen, ihminen itse päättää, miten tekee. Ei oikeudessa voi puolustautua kiivaalla luonteellaan, jos on tempaissut kaveria puukolla reiteen. Jokainen saa olla oma itsensä, kunhan osaa käyttäytyä.

Temperamentti ei ole jyrkkä jako kahteen ryhmään. Paremmin temperamenttia voidaan kuvata janalla, jonka toisessa päässä on äärimmäinen introverttius ja toisessa äärimmäinen ekstroverttius. Useimmat ihmiset eivät sijoitu janan ääripäihin, sillä heissä on piirteitä molemmista tyypeistä. Ihmisten sijoittuminen temperamenttijanalla noudattaa normaalijakaumaa, jossa suurin osa ihmisistä asettuu janan keskivaiheille. Heitä kutsutaan ambiverteiksi.

Korona toi temperamenttierot näkyviksi

Korona vei ihmiset etätöihin. Se oli tuskaa ekstroverteille, joiden sosiaaliset kontaktit rajoittuivat oman kodin seinien sisään. Heille oli helpotus palata konttorityöhön, koska työmatkan aiheuttama aika- ja rahakustannus palkittiin sosiaalisilla kontakteilla.

Sen sijaan introvertit nauttivat etätöistä. Työaikana saa keskittyä työtehtäviin ja kokouksetkin ovat hyvin asiapitoisia. Introvertin kannattaa varoa, ettei liikaa hautaudu omaan etämaailmaansa. Vaikka sähköposti on kirjoittamisesta pitävälle introvertille sopiva viestintämuoto, kannattaa joskus ottaa kontaktia toisiin menemällä työpaikalle ja osallistumalla keskusteluihin.

Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot ovat eri asioita

Työpaikkailmoituksissa haetaan usein ihmisiä, joiden toivotaan olevan sosiaalisia. Tämä ei automaattisesti tarkoita, että hakija olisi hyvä tiimin jäsen. Hänhän saattaa olla varsinainen maanvaiva, kahviautomaattikuukkeli, joka viettää mieluusti aikansa toisten seurassa häiriten heidän keskittymistään. Sosiaalisesti taitava ottaa tilanteen huomioon. Ekstrovertti osaa olla hiljaa ja introvertti avata keskustelun.

Jopa puolet ihmisten välisistä ristiriitatilanteista voi johtua siitä, että temperamentteja ja niiden eroja ei ymmärretä. Ristiriitoja syntyy erityisesti tilanteissa, joissa oletamme toisen käyttäytyvän itsemme lailla, sanoo psykologi Tony Dunderfelt.

Temperamenttien ymmärtäminen kannattaa aloittaa omasta itsestä. Lataudutko parhaiten ihmisten seurassa vai yksin? Vietätkö lomat mieluummin perheen kesken vai suuren porukan keskellä? Oletko mielelläsi valokeilassa työpaikan kokouksissa? Asiakaskontaktien täyttäessä päiväsi syötkö lounaasi mieluummin yksin ja tarvitsetko illalla omaa rauhaa?


Mika Pesonen

Kirjoittaja on espoolainen valmennusyrittäjä. Hän on kirjoittanut avovaimonsa Minna Oulasmaan kanssa kirjan ”Tunnista tyyppisi – Löydä itsesi ja muiden parhaat puolet (Otava 2020)”. Mikalla on Spotifyssä podcastit ”Kaljusta kajahtaa”, jossa puhetta mm temperamenteista sekä ”Suoraa palautetta”, joka keskittyy palauteasioihin.