05.11.2024
Johdettavissa olevan tiimin mielentila
Hyvä johtaminen on edellytys isoille onnistumisille, eikö vaan? Hyvästä johtamisesta puhutaan paljon ja esihenkilöllä on suuri vastuu ja rooli, mutta miksi emme odota myös tiimiltä kykyä olemaan johdettavissa?
Mistä johdettavissa oleva tiimi koostuu?
Tiimi koostuu yksilöistä, jotka ovat sitoutuneita työskentelemään yhdessä yhteisen tavoitteen eteen. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että tiimi olisi johdettavissa tai menestyvä.
Mielestäni johdettavissa oleva tiimi on sellainen, missä vallitsee mielentila, joka auttaa tiimiä kehittymään, mukautumaan, palautumaan ja fokusoimaan. En kuitenkaan tarkoita pelkästään resilienssiä, itsenäistä ja oma-aloitteista työskentelyä tai uuden tietotaidon omaksumista.
Johdettavissa oleva tiimi koostuu muutamasta asiasta
- Yksilöiden & tiimin vahvuuksien tunnistamisesta
- Yksilöistä, jotka kykenevät reflektoimaan omaa toimintaansa
- Yksilöistä, jotka sietävät erilaisia toimintatapoja
- Yksilöistä, jotka tiedostavat asiat, joihin itse vaikuttavat
- Hyvistä sisäisistä vuorovaikutustaidoista
Yksilöiden mindset muodostaa tiimin mielentilan
Esimerkkitiimi 1
- Vastuun pakoilua
- Virheiden pelkoa
- Toisten syyttelyä
- Syyllisten etsimistä
- Henkilöstö vaihtuu jatkuvasti
Yksilön mindset:
Tavoitehakuinen, mutta pelkää virheitä, eikä halua ottaa vastuuta niiden pelossa. Ei usko kollegoiden hoitavan omaa osuuttaan, eikä halua ottaa vastuuta ettei joudu syntipukiksi. Ongelmat johtuvat aina ulkopuolisista seikoista. Toisiin vertaaminen ja kateus. On sitoutunut tekemään oman osuutensa, mutta ei yhtään enempää.
Tiimin mielentila:
Näennäisesti tiimi työskentelee kohti yhteistä tavoitetta, mutta silti virheet ovat aina jonkun muun syytä ja se kuuluisa Joku, on toimiston kiireisin työntekijä. Yllämainitut tilanteet ovat hyvin tyypillisiä ja ovat myös omiaan luomaan huonoa ilmapiiriä, eriarvoisuuden tunnetta, lisäämään sairauspoissaoloja ja vaihtuvuutta, sitoutumisen puutetta, tuloksen heikkenemistä jne.
Esimerkkitiimi 2
- Yrityksestä ja erehdyksestä oppimista
- Toisten tukemista
- Toisten kannustamista ja onnistumisista iloitsemista
- Henkilöstön vaihtuvuus vähäistä
Yksilön mindset:
Tavoitehakuinen, uskaltaa ehdottaa ja kokeilla myös uutta. Luottaa, että kollegat / esihenkilö eivät keskity virheisiin ja ongelmiin, vaan pyrkivät yhdessä ratkaisemaan haasteita. Fokus asioissa, jotka ovat omassa vaikutuspiirissä. Osaa nauttia myös toisten onnistumisista, koska ne eivät ole häneltä pois. On sitoutunut tiimiin sekä yhteiseen tavoitteeseen.
Tiimin mielentila:
Tiimi työskentelee yhdessä kohti tavoitetta, mutta myös henkilökohtaisista onnistumisista iloitaan. Virheitä tehdään, niistä otetaan opit talteen, eikä niitä tarvitse pelätä. Tällaisessa tiimissä jokainen uskaltaa onnistua ja epäonnistua. Tämä edesauttaa sitouttamaan kaikki työskentelemään kohti yhteistä tavoitetta.
Miten saavuttaa johdettavissa oleva tiimi?
Uskon, että jokaisella meillä on kyky olla johdettavissa oleva yksilö. Jokaisella meistä on mahdollisuus havaita asiat, joihin vaikutamme ja voimme itse vaikuttaa. Toiset kaipaavat siihen enemmän harjoitusta, kuin toiset, mutta tässä muutama vinkki, miten herätellä muutosta omassa tiimissäsi.
1. Kysy ja kuuntele. Anna tiimin kertoa, missä haasteet on.
2. Luo luottamuksellinen tila. Älä puhu päälle tai keskeytä. Keskeytä tilanteet, joissa puhutaan toisten päälle. Ohjaa keskustelua ja pidä huoli, että jokainen tulee kuulluksi.
3. Vastuuta. Anna tiimiläisten itse sanoittaa, mitä pitäisi muuttaa.
4. Toimintasuunnitelma. Anna tiimiläisten itse miettiä, miten muutos toteutuu ja millaisia konkreettisia toimenpiteitä se heiltä vaatii. HUOM: Tässä on tärkeää pilkkoa muutos mahdollisimman tarkasti pienempiin osiin, jotta sieltä tulee esiin kaikkein konkreettisimmat asiat, eikä vain kattoteemat.
5. Seuranta. Seuratkaa muutosta yhdessä. Onko tehty suunnitelman mukaisia asioita ja onko toiminut vai ei? Muokatkaa suunnitelmaa tarpeen vaatiessa. Muistakaa kuitenkin pitkäjänteisyys!
Miksi tiimin mielentilaan kannattaa keskittyä?
Tiimin suoriutuminen kulkee käsi kädessä tiimin mielentilan kanssa.
Mielentilan ollessa huono, sen tulos myös väistämättä laskee ja tehokkuus kärsii. Se vaikuttaa suoraan työhyvinvointiin ja yrityksen pito- ja vetovoimaan.
Hyvä mielentila korreloi puolestaan tehokkaaseen tekemiseen ja parempaan tulokseen, työhyvinvointiin sekä parempaan pito- ja vetovoimaan.
Kerran saavutettu hyvä ja positiivinen mielentila ei kuitenkaan ole ikuista ja stabiilia, vaan myös sitä pitää ylläpitää. Ylläpito on kuitenkin helpompaa kuin huonon hyväksi kääntäminen.
Lopuksi muutamia esimerkkikysymyksiä, joilla availla keskustelua.
Voit käyttää kysymyksiä esimerkiksi 121-keskusteluissa tai runkona tiimiläisten pohdinnan tukena.
1. Minkä asian haluaisit olevan toisin?
2. Mikä vie juuri nyt liikaa huomiota?
3. Mistä haluat luopua?
4. Mitä se tarkoittaa konkreettisesti?
5. Milloin olet valmis muutokseen?
6. Mitä tarvitset?
7. Mikä auttaisi sinua eteenpäin?
8. Mihin voit tässä vaikuttaa?
9. Kuka sinua ohjaa?
10. Kehen sinun tulee luottaa?
Lisää aiheesta HENRYn webinaarissa 3.12.2024 klo 09:00 - 10:00, 'Miten tiimi menestyy mielellään?'
Anne Rantala
KetäAkatemia Oy
Mindset-kuiskaaja, valmentaja ja kouluttaja