05.12.2024

Näin rakennat kestävää ja oppivaa organisaatiota

Kestävyys ja vastuullinen toiminta eivät ole enää valinnanvaraisia – ne ovat välttämättömiä organisaatioille, jotka haluavat pärjätä tulevaisuudessakin. Asiakkaat, sijoittajat ja työntekijät odottavat jo konkreettisia toimia esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Mutta miten varmistaa, että kestävyys ja yritysvastuu eivät jää vain juhlapuheiksi? Miten nämä teemat juurtuvat osaksi yrityksen kulttuuria?

Yksi keskeinen seikka on oppiminen. Nostamme esille kolme oppimisen kannalta keskeistä kulmaa ja niihin liittyviä käytännönläheisiä keinoja, joilla sinunkin organisaatiosi voi rakentaa kestävämpää tulevaisuutta – yksi oppimiskokemus kerrallaan.

1. Kestävyys ja vastuullisuus osaksi tavoitteita ja arkista puhetta

Kestävyys ja vastuullinen toiminta näkyvät jo monen organisaation strategiassa. Matka strategisten tavoitteiden ja käytännön välillä voi kuitenkin olla pitkä, mikäli strategiaa ei tehdä aidosti ymmärrettäväksi ja tavoitteita yhdistetä ihmisten arkeen. Se mikä saattaa vaikuttaa vastarinnalta, on usein epäselvyyttä suunnasta. 

Henkilökohtaiset oppimistavoitteet tarjoavat ihmisille väylän yhdistää oma ammatillinen kehittymisensä organisaation strategisiin tavoitteisiin. Kun strategian pääviesteistä oppiminen linkittyy suoraan arjen puheisiin ja työtilanteisiin, teoriat muuttuvat käytännöksi ja vastuullisuus voi juurtua osaksi rutiineja. 

- Tuo kestävyys osaksi arkista puhetta: Työntekijät kuuntelevat herkällä korvalla sitä, mistä johto puhuu. Varmista, että kestävyys ja vastuullinen toiminta eivät jää organisaation muiden tavoitteiden jalkoihin. Keskustele työntekijöiden kanssa heidän kiinnostuksen kohteistaan. Kestävyysmuutos vaatii johdolta säännöllistä ja selkeää viestintää ja dialogia siitä, mihin suuntaan organisaatio on menossa, ja mitä konkreettisia toimia sen eteen tehdään. 
- Luo selkeyttä siihen, mitä ihmisiltä odotetaan: Tuo kestävyys osaksi tavoitteita ja auta ihmisiä asettamaan omat oppimistavoitteensa, jotka tukevat sekä heidän uraansa että organisaation strategiaa. Kun ihmiset oivaltavat mahdollisuutensa vaikuttaa kestävyyteen ja vastuullisiin valintoihin omassa työssään, heidän sitoutumisensa ja motivaationsa kasvavat. Varmista, että organisaatiossa on myös resursseja ja rooleja, jotka auttavat tavoitteiden saavuttamisessa.  

2. Osaamisen kehittämiseen osallisuutta ja käytännönläheisyyttä

Kestävyyden tavoittelu on monitahoinen aihe, joka koetaan usein vaikeaksi hahmottaa ja konkretisoida. Ihmiset kaipaavat selkeää ja käytännönläheistä tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksesta, vastuullisista hankinnoista ja eettisestä liiketoiminnasta. Käytännöllinen tieto ja omaan työhön liittyvät esimerkit antavat parhaimmat eväät oivaltaa uutta ja ymmärtää, miten toimia kestävämmällä tavalla.

Kestävyys- ja vastuullisuuskysymykset vaativat myös laajaa yhteistä ajattelua. Avoimet keskustelut ja yhteistyöhön perustuva oppiminen tarjoavat ihmisille mahdollisuuden jakaa näkemyksiä, syventää ymmärrystä, ruokkivat uteliaisuutta ja motivaatiota.

- Varmista, että tieto virtaa. Mieti, mistä kestävyyden ja vastuullisen aiheista on tarve kasvattaa ymmärrystä ja yleistä tietoisuutta läpi organisaation - näistä voit viestiä esim. infograafeilla, videoilla ja lyhyillä oppimistuokioilla.
- Tue matkaa ja luo osallisuutta: Muodosta ihmisille polkua ja luo tilaisuuksia oppia. Panosta osallistaviin koulutuksiin, joissa hyödynnetään pienryhmä- ja työpajatyöskentelyn menetelmiä ja keskustelua. Liitä tieto käytäntöön ja käytä esimerkkejä arjen työtilanteista, jotta oppiminen on heti sovellettavissa. Kannusta kokeilemaan.

3. Varmista yhteinen dialogi, josta syntyy uusia oivalluksia

Oppiminen ei koskaan rajoitu koulutustilaisuuksiin – se tapahtuu joka päivä organisaation arjessa: Jokainen asiakaskohtaaminen, tiimipalaveri tai ongelmanratkaisutilanne tarjoaa mahdollisuuden oppia ja kehittyä. Samalla ne ovat tilaisuuksia, joissa paljastuu, onko kestävyyden tavoittelu ja vastuullinen toiminta aidosti osa organisaation sydäntä. 

Johdolla on valta ja vastuu luoda ja ylläpitää turvallista oppimisen, kehittymisen ja kasvun kulttuuria. Tällainen kulttuuri antaa työhön merkityksellisyyden tunnetta ja vahvistaa organisaation yhteistä suuntaa.

- Luo rakentavaa keskustelukulttuuria: Luo ympäristö, jossa uskalletaan kysyä ja keskustella rakentavasti, vastuullisuuden kehittämistä tukien. Varmista, että kaikilla työntekijöillä on mahdollisuus jollain tapaa osallistua – erilaiset näkökulmat rikastuttavat keskustelua. Anna ihmisille mahdollisuus jakaa näkemyksiään, oppia toisiltaan ja sparrailla kestävyyteen liittyvistä haasteista.
- Hyödynnä reflektiota: Luo tilaisuuksia, joissa pysähdytään yhdessä keskustelemaan, luodaan tilannekuvaa sekä jaetaan hyviä esimerkkejä, onnistumisia ja haasteita. Varmista, että tällaista reflektiota tapahtuu eri tasoilla organisaatiota.

On aika tehdä oppimisesta ja vastuullisuudesta erottamaton osa työyhteisöä – askel kerrallaan. Millä askelilla sinä voit vahvistaa oppimista omassa organisaatiossasi?

Tule kuulemaan lisää aiheesta HENRYn Vastuullisuus ja HR -verkoston webinaariin 12.2.2025!

Kirjoittajat: Liisa-Maija Malinen, ILO Facilitation oy & Riina Känkänen, Ramboll Finland Oy


Liisa-Maija Malinen on sertifioitu ammattifasilitaattori ja oppimismuotoilun valmentaja ja on taustaltaan kauppatieteiden maisteri pääaineenaan yritysten ympäristöjohtaminen. Hänen intohimonsa on auttaa organisaatioita lisäämään liiketoiminnan vastuullisuutta toteuttamalla vaikuttavia ja muutokseen johtavia henkilöstön koulutusohjelmia. Näiden luomisesta Liisa-Maijalla on jo lähes vuosikymmenen kokemus.

Riina Känkänen on kokenut asiantuntija, puhuja ja muutoksentekijä, jonka missiona on tuoda kestäviä valintoja rakennettuun ympäristöön. Hänen tehtävänään Rambollilla on auttaa integroimaan kestävyys aidosti osaksi yrityksen kaikkia liiketoimintoja ja palveluita. Riinalla on yli 15 vuoden kokemus kestävyyden, kiertotalouden periaatteiden, ekosysteemipalveluiden, ekologisten strategioiden ja ympäristökriteerien edistämisestä.