20.01.2025

Kolme syytä palkata nuori työntekijä

Tämän päivän työelämässä nuoret työntekijät voivat olla se elementti, joka tuo uutta energiaa, haastaa vanhoja ajattelumalleja ja luo pohjaa tulevaisuuden menestykselle. Nuorten palkkaaminen on kuitenkin paljon enemmän kuin vain "uudistumista" – se vaatii työyhteisöltä ja johtamiselta kykyä tukea nuoren yksilöllistä kasvua sekä konkretisoida organisaation tavoitteita. Tässä blogissa tarkastelemme työyhteisön, johtamisen sekä nuoren itsensä näkökulmasta hyötyjä, joita nuori sitoutuneena, hyvin suoriutuvana ja hyvinvoivana parhaimmillaan elää todeksi työelämässä. 

Energiaa ja uudenlaista osaamista työyhteisölle  

Nuoret työntekijät tuovat mukanaan tuoretta näkemystä, uteliaisuutta ja rohkeutta. Toisaalta mukana tulee myös epävarmuutta ja kokemattomuutta työelämästä. Nuorille muuttuva ympäristö ja teknologian nopea kehittyminen ovat arkipäivää. Heidän halunsa oppia ja kehittyä sekä ”heti mulle kaikki tänne ” -asenteensa haastaa työyhteisön ohjaus- ja tukirakenteita.  
 
Rock & Grant & Grey (2016) tutkimuksen mukaan monimuotoiset tiimit suoriutuvat muita tiimejä paremmin, sillä erilaiset näkökulmat nopeuttavat innovaatioita ja parantavat ongelmanratkaisukykyä. Nuorten mukanaolo voi vahvistaa työyhteisön resilienssiä ja kannustaa avoimeen vuorovaikutukseen. 
 
Mikä sitten haastaa? TTL:n mukaan nuorilla aikuisilla yksinäisyyden kokemus on selkeästi yleisempää kuin vanhemmilla. Yhteisöllisyyteen panostaminen auttaa nuorta työntekijää sitoutumaan työnantajaan ja kokemaan yhteenkuuluvuutta. Työyhteisöllä on merkittävä vaikutus myös siihen, miten rohkeasti nuori tuo esiin omaa ajatteluaan ja erilaisia näkökulmia. Avainasemassa on psykologinen turvallisuus: nuorten on saatava tuoda oma äänensä kuuluviin ilman pelkoa virheistä, arvostelusta tai itsensä nolaamisesta. Edmondsonin (2018) tutkimusten mukaan psykologinen turvallisuus on kriittinen tekijä oppimiselle ja uusien ideoiden esiin tuomiselle. 

Johtamiskulttuurin kehittämisestä hyötyvät kaikki 

Nuorten johtaminen vaatii valmentavaa otetta ja osallistavaa johtamiskulttuuria, jonka keskiössä on ihminen. Valmentavan johtamisen perustyökalut, kuunteleminen, kysyminen ja positiivinen haastaminen, nousevat keskiöön, koska nuorilla työntekijöillä on suuri tarve palautteelle, pystyvyyden kokemuksen vahvistamiselle ja kannustavalle ohjaukselle. Samalla he odottavat saavansa vastuuta ja mahdollisuutta tehdä merkityksellistä työtä. Esihenkilön kyky rakentaa luottamusta ja johtaa tavoitteita lisää työntekijöiden suoriutumista ja sitoutumista. Johtamisen teemoja syvennämme webinaarissamme Nuoret työntekijät - avain menestykseen nyt ja tulevaisuudessa. 

Nuoren palkkaaminen on investointi tulevaisuuteen 

Nuoret tuovat mukanaan uuden sukupolven arvomaailman: vastuullisuuden, merkityksen ja halun vaikuttaa. He ovat valmiita ponnistelemaan tavoitteiden eteen, kun he kokevat panoksensa merkityksellisenä ja arvokkaana. Deloitte Global Millennial Survey’n mukaan 77 % Z-sukupolvesta pitää tärkeänä, että heidän työnsä vaikuttaa positiivisesti yhteiskuntaan.  
 
Nuoren työntekijän palkkaaminen ei ole vain organisaation uudistamista, vaan myös vastuullinen teko työelämän tulevaisuuden puolesta. Kun työyhteisö, johtaminen ja nuori itse kohtaavat oikealla tavalla, syntyy energiaa, kehitystä ja sitoutumista, jotka vievät organisaatiota eteenpäin. 
 
Lisää aiheesta HENRYn webinaarissa 6.3.2025, jossa tarjoamme konkreettisia työkaluja nuorten työntekijöiden tukemiseen ja johtamiseen. Ilmoittaudu mukaan ja varmista paikkasi! 

Pia Jäminki-Hovi, Johdon konsultti, Certified Coach, valmentaja, Novetos
Hanna Kölhi, Valmentaja, Coach, fasilitaattori, palvelumuotoilija, Novetos
Laura Sundell, Valmentaja, Business coach (ACC), Novetos

 
Lähteet:  
Edmondson, A. C. (2018). The Fearless Organization  
Deloitte (2022). Gen Z and Millennial Survey 
Rock, D., Grant, H., & Grey, J. (2016). Diverse Teams Feel Less Comfortable — and That’s Why They Perform Better. 
Työterveyslaitos (2024). Miten Suomi voi?