08.01.2025
Kymmenen erilaista johtamistyyppiä: tunnista, hyödynnä ja onnistu
Hyväksi ihmisjohtajaksi ei synnytä, vaan opitaan - ennen kaikkea arjen työssä. Yksi osa oppimista on ymmärtää, millaisiin erilaisiin johtamistyyleihin omassa työssään voi tarvittaessa tukeutua. Ihmisjohtajana menestyminen edellyttää riittävää itsetuntemusta ja kykyä arvostaa erilaisia tapoja johtaa. Syksyllä 2024 ilmestynyttä Ihmisjohtaja-kirjaa varten kehitetyt kymmenen ihmislähtöistä johtajatyyppiä tarjoavat monipuolisen työkalupakin niin esihenkilöille, johtajille kuin HR-ammattilaisillekin. Mutta miten näitä johtamistyyppejä voi käytännössä hyödyntää arjen johtamistyössä?
Löydä johtamistyyppisi – lisää ymmärrystäsi itsestäsi
Jokainen johtaja hyödyntää erilaisia tyylejä eri tilanteissa. Toisinaan tilanteet ovat sekunneissa ohikiitäviä, eikä välttämättä ole aikaa oivaltaa mitä johtamistyyliä milloinkin hyödyntää. Siksi on suositeltavaa käyttää ennakoiden aikaa itseymmärryksen vahvistamiseen. Mitä vahvuuksia sinulla jo on? Miten vahvuutesi ja toimintamallisi ilmenevät erilaisissa tilanteissa? Mitä voisit oppia heiltä, joille sinulle vieraampi johtamistyyli on luontainen?
Kymmenen ihmislähtöistä johtamistyyppiä - mitkä sinua puhuttelevat eniten?
• Muutosjohtaja: Edistää muutosta tavoitteellisesti.
• Valmentava johtaja: Nostaa muut keskiöön ja tukee kasvua.
• Psykologinen johtaja: Ymmärtää yksilöiden ja ryhmien toiminnan taustoja.
• Palveleva johtaja: Kumoaa esteet onnistumisten tieltä.
• Sitouttava johtaja: Rakentaa luottamusta ja pitkäjänteistä sitoutumista.
• Eettinen johtaja: Nojaa arvoihin ja moraaliin.
• Innostava johtaja: Tartuttaa energiaa ja inspiroi ylittämään odotukset.
• Kehitysmyönteinen johtaja: Suuntaa ennakkoluulottomasti tulevaisuuteen.
• Humaani johtaja: Työskentelee empaattisesti ja inhimillisesti.
• Visionäärinen johtaja: Uskoo rohkeasti suuriin ideoihin ja luotsaa eteenpäin.
Johtamistyylien sisäistäminen ja tilannekohtainen soveltaminen ei tarkoita, että vain omaksumalla tyylit täydellisesti voisi onnistua ihmisten johtajana. Tärkeintä on ymmärtää, milloin mikäkin tyyli on tarpeen, ja tuoda niitä tilanteisiin joustavasti.
Johtajuuden vastaparit – erilaisten tyylien tunnistaminen ja hyödyntäminen
Erilaisten johtamistyyppien tunnistaminen auttaa rakentamaan yhteistä ymmärrystä, luomaan parempia päätöksiä ja onnistumaan muutoksissa. Vastaparit, kuten sitouttava ja visionäärinen, eettinen ja innostava, tai muutosjohtaja ja humaani, tarjoavat selkeitä kehyksiä tunnistaa johtajien vahvuuksia ja mahdollisuuksia oppia toisiltaan.
Kun työskennellään erilaisten johtamistyylien kesken ja halutaan lisätä ymmärrystä:
1. Itsereflektio on keskeistä. Esimerkiksi humaanin johtajan on hyvä pohtia, miten hänen inhimillisyytensä voisi täydentää muutosjohtajan tiimille sanoittamia muutoksen tarpeita. Sitouttava johtaja voi oppia visionääriseltä, miten ajatella rohkeammin ja nähdä suurempia mahdollisuuksia tulevaisuudelle. Muutosjohtaja, joka korostaa selkeyttä ja tavoitteiden saavuttamista, voi oppia humaanilta johtajalta empaattisempaa viestintää vaikeissa tilanteissa.
2. Tilan tekeminen eri näkökulmille kannattaa. Kun työyhteisössä kannustetaan toisenlaista johtamistyyliä edustavaa täydentämään toista sen sijaan, että pyitään samankaltaisuuteen, syntyy synergiaa ja uutta oivallusta.
3. Luottamus on tärkeää. Avoimet keskustelut ovat avain erilaisten johtamistapojen ymmärtämiseen. Pohdittavaa: Mitkä ovat teidän omat vahvuutenne ihmisten johtajina? Miten keskinäistä ymmärrystä voi lisätä? Miten eri johtamistavat voivat täydentää toisiaan?
Johtajuusmentorin työssäni olen usein nähnyt, miten organisaation dynamiikka muuttuu, kun johtaja uskaltaa kokeilla uutta tapaa toimia. Yhdessä mentoroitavan kanssa olemme esimerkiksi yhdistäneet innostavan ja eettisen johtamisen periaatteita: visionäärinen esihenkilö oppi rakentamaan arvojohtamisen avulla luottamusta, mikä antoi tiimille vakaan pohjan luovaan kehittämiseen.
Vinkki: Ihmisjohtaja-kirjasta löytyy testi, jolla voi selvittää, mikä johtamistyyppi voisi olla sinulle ominaisin. Testi on suunniteltu suuntaa antavaksi työkaluksi, jonka avulla voi lisätä omaa itsetuntemusta.
Onneksi johtajankaan ei tarvitse pyrkiä täydellisyyteen. Arkiset tilanteet tuovat esiin erilaisia johtamistyylejä - ja toisinaan tyylistä viis, kunhan haluttuun lopputulokseen jotenkin päästään!
Lisää aiheesta HENRYn aamuwebinaarissa 11.2. 'Ihmisten johtaminen on taitolaji - löydä oma tapasi onnistua!'. Tule mukaan!
Iloa ja uskallusta ihmisjohtajana kehittymiseen,
Kati Huovinmaa, johtajuusmentori ja tietokirjailija