04.02.2025

Ammattiylpeys urakehityksen ajurina – miten vahvistamme kokemuksen arvostusta työelämässä?

Nykytyöelämässä urakehitys nähdään yhä useammin monimuotoisena ilmiönä, jossa menestyminen ei rajoitu pelkästään hierarkkiseen etenemiseen. Organisaatioiden on tärkeää tunnistaa ja tukea erilaisia urapolkuja, joissa työntekijät voivat syventää asiantuntijuuttaan, vahvistaa ammattiylpeyttään ja kerryttää arvokasta kokemusta tehtäviensä sisällä, ilman että eteneminen edellyttää nimikkeen vaihtamista. Rakennusalan työnjohtajien kokemukset tarjoavat oivalluksia siitä, miten urakehitystä voidaan tarkastella laajemmin ja kuinka organisaatiot voivat luoda edellytyksiä työssä menestymiselle erilaisilla tavoilla.

Eli panostaisimmeko tehtävässä pysymiseen ja siinä kehittymiseen arvostamalla – ja palkitsemalla – kokemusta? Joissakin yrityksissä uralla eteneminen koskee vain pientä osaa henkilöstöstä. Jos vaikkapa 10 % henkilöstöstä ”etenee”, miten huomioimme loput 90 %? Usein organisaatiorakenteet ovat hierarkkisia, eikä johtajapaikkoja riitä kaikille – eivätkä kaikki niitä tavoittele. Silti monilla aloilla menestystä mitataan edelleen etenemisenä ylöspäin.

Jotta voimme varmistaa, että kaikki työntekijät kokevat onnistumista ja menestystä työssään, tarvitsemme kollektiivista ajattelutavan muutosta, jossa tunnustetaan urakehityksen moninaisuus ja ammatillisen kasvun eri muodot. Väitöstutkimukseni rakennusalan työnjohdosta tuo esiin, miten työssä menestyminen ja urakehitys ilmenevät yksilötasolla. Tulokset tarjoavat yrityksille ja koulutukselle keinoja kehittää uraohjausta, johtamista ja työntekijöiden potentiaalin tukemista. Kokeneen työvoiman pula monilla aloilla herättää kysymyksen: miten saamme ihmiset pysymään ja kehittymään tehtävänimikkeiden sisällä? Yksi keino voisi olla perinteisen ammattiylpeyden vahvistaminen. Se tulisi huomioida jo opinnoista lähtien, perehdyttämällä opiskelijat moninaisiin uravaihtoehtoihin ja oman onnistumisen mittareiden pohtimiseen, sekä vahvistamalla monisuuntaisen urakehityksen arvostusta.

Miten organisaatiot voisivat tarkastella urapolkuja uusilla tavoilla? Menestymisen rooleihin perustuva lähestymistapa työssä menestymiseen voisi tarjota hyödyllisen näkökulman niin koulutuksessa kuin organisaatioiden uranhallintakäytännöissä. Se voisi auttaa myös uudistamaan palkitsemisen ja tunnustamisen malleja, jolloin osaamisen ja kokemuksen arvo nousisi aiempaa näkyvämmäksi.

Työn merkityksellisyys syntyy psykologisen ja sosiaalisen pääoman kertymisestä – riippumatta siitä, onko uratavoite hierarkkinen vai ei. Siksi tarvitsemme työmarkkinoille uusia tapoja tunnistaa ja hyödyntää henkilöstön vahvuuksia. Monimuotoisuutta tukemalla työnantajaorganisaatioissa voidaan parantaa päätöksentekoa, edistää innovaatioita ja luoda kestäviä urakehityksen tukijärjestelmiä, jotka lopulta lisäävät tuottavuutta ja työhyvinvointia.

Urakehityksen mahdollisuuksia on tärkeää tarkastella myös yhteiskunnallisessa keskustelussa. Jatkuvan oppimisen näkökulma voi yhdistää ammatillisen kehittymisen, työnantajien tarpeet ja yksilön henkilökohtaisen kasvun. Organisaatioissa on jo käytössä monia tukevia ja kannustavia käytäntöjä, mutta samalla tunnistettavissa on myös rakenteita, jotka voivat rajoittaa kehittyvän uran kokemusta.

Lisää aiheesta HENRYn aamuwebinaarissa 19.3.2025 ”Ideoita HR-työhön rakennusalan työnjohdon urakehitys- ja menestymiskokemuksista”

FT, YTM, Krista Rautio

Koulutuspäällikkö, johtamisen ja työyhteisöjen kehittäminen, Lapin yliopisto
Tmi Krista Rautio

Blogiteksti viittaa väitöstutkimukseen:

Krista Rautio (2024): Career Development and Success at Work in and around Construction Sites – Experiences and Perspectives within Finnish Construction Management. https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-451-5