18.02.2025

Johtoryhmästä johtotiimi – menestyksen mahdollistaja

Johtoryhmän rooli organisaation menestyksessä on kriittinen. Sen tehtävänä on tehdä strategisia päätöksiä, ohjata organisaation suuntaa ja luoda pohja yrityksen kulttuurille. Kaikki päätökset tulee tehdä siten, että ne mahdollistavat menestyksen koko organisaatiolle. Mutta miten varmistetaan, että johtoryhmä toimii tehokkaasti ja pysyy mukana jatkuvan muutoksen vauhdissa?

Johtoryhmien kehittämisen haasteet

Monissa organisaatioissa panostetaan yksittäisten johtajien johtamistaitojen kehittämiseen, mutta liian usein johtoryhmän kehittäminen tiimiksi jää vähemmälle huomiolle. Parhaimmillaan johtoryhmä toimii yhtenäisenä tiiminä, kun taas pahimmillaan se muistuttaa soutuvenettä, jossa jokainen soutaa eri suuntaan.

Yleisimpiä johtoryhmien haasteita ovat:

  • Strateginen epäyhtenäisyys: Johtoryhmän jäsenillä on erilaiset näkemykset yrityksen suunnasta ja tavoitteista.
  • Roolien epäselvyys: Epäselvät vastuut ja odotukset johtavat tehottomuuteen ja repiviin konflikteihin. Myös johtoryhmän rooli organisaation menestyksessä on usein epäselvä.
  • Vuorovaikutuksen haasteet: Ilman avointa ja rakentavaa keskustelua johtoryhmän toiminta jää pinnalliseksi. Todellisia ongelmia vältellään ja keskitytään raportointiin menneestä.
  • Muutosten hallinta: Innovatiivisuudelle ei jää riittävästi aikaa, koska kokoukset kuluvat operatiivisten haasteiden ratkaisemiseen.
  • Luottamuksen puute: Kun jäsenet toimivat varman päälle, epäonnistumisilta vältytään, mutta samalla jää paljon mahdollisuuksia hyödyntämättä.

Kuinka johtoryhmää voi kehittää?

1. Tavoitteiden selkiyttäminen

Johtoryhmän on oltava yksimielinen yrityksen visiosta ja strategisista päämääristä. Yhteiset tavoitteet ja mittarit pitävät suunnan selkeänä. Strategian luominen on kriittinen prosessi, mutta sen ymmärtäminen ja toteuttaminen johtoryhmän keskuudessa on yhtä tärkeää.

2. Roolien ja vastuiden määrittely

Jokaisen johtoryhmän jäsenen on tiedettävä oma roolinsa ja sen merkitys organisaation kokonaisuudessa. Selkeät vastuut vahvistavat tehokasta työskentelyä ja estävät päällekkäisyyksiä. Usein toimitusjohtajan ja muiden jäsenten käsitykset ja odotukset tästä eroavat toisistaan, joten tähän keskusteluun kannattaa panostaa.

3. Vuorovaikutuksen parantaminen

Luottamuksellinen ja avoin keskustelukulttuuri on toimivan johtoryhmän kulmakivi. Säännöllinen palautteenanto ja fasilitoidut keskustelut auttavat pitämään ilmapiirin rakentavana. Johtoryhmä luo perustan koko organisaation kulttuurille.

4. Jatkuva oppiminen ja kehittyminen

Johtoryhmien valmennukset, mentorointi ja benchmarkkaus muiden yritysten kanssa tuovat uusia näkökulmia ja toimintatapoja. Ei kannata jäädä pelkästään omaan kuplaan.

5. Tavoitteellinen kehitysprosessi

Pelkkä yksittäinen valmennus ei riitä – kehityksen on oltava järjestelmällistä ja jatkuvaa. Esimerkiksi vuosittaiset kehitysohjelmat ja arvioinnit voivat auttaa seuraamaan edistystä. Erilaiset mittaukset ja arvioinnit tekevät kehittämisestä konkreettista ja seurattavaa.

Yhteenveto

Hyvin toimiva johtoryhmä ei ole vain yrityksen strateginen ydin, vaan myös kilpailuetu. Panostamalla johtoryhmän kehittämiseen johtotiimiksi yritys voi parantaa toimintansa tehokkuutta, lisätä innovatiivisuutta ja vahvistaa yrityskulttuuria.

Haluatko kuulla lisää siitä, miten johtoryhmän kehittämistä voi tehostaa? Tule mukaan HENRYn webinaariin 3.4.2025, jossa syvennymme aiheeseen vielä tarkemmin!

Sirpa Salin-Suolanen, Vastuu Valmennus Oy:n toimitusjohtaja