01.04.2025

Riippuvainen huijaa työnantajaa

Mistä tiedämme? Koska meillä on kokemusta riippuvuuksiin sairastuneista.

Työpaikalla ongelmakäyttäytyminen voi olla vaikea aihe, varsinkin, kun kyse on alkoholismista tai muista riippuvuuksista. Moni päihdeongelmainen on taitava peittelemään riippuvuuttaan ja manipuloimaan ympäristöään, mukaan lukien työnantaja sekä kollegat. Mutta mitä tehdä, jos epäilet, että työntekijä käyttää hyväksi työnantajan luottamusta?

Toistuvat sairauspoissaolot, työajan väärinkäyttö, työn laadun heikkeneminen, selitysten keksiminen, manipulointi ja työkavereiden hyväksikäyttö ovat merkkejä mahdollisesta päihdeongelmasta.

Jos epäilet, että työntekijä käyttää alkoholia, huumausaineita, lääkkeitä tai esim. pelaa ongelmallisesti on epäilys yleensä tosi.

Yrityksen päihdeohjelma, avoin ilmapiiri ja tieto siitä, että apua on tarjolla auttavat sekä työntekijää, että yritystä tämän vaikean ongelman ratkaisemisessa. Riippuvuudet ry:n puolesta pystymme auttamaan mm. päihdeohjelman päivittämisessä, kouluttamalla esihenkilöitä ja pitämällä infoja henkilöstölle. Yksilöimme palvelun yrityskohtaisesti tarpeiden mukaan.

Suomessa on arvioitu olevan n. 350 000 päihderiippuvaista, joista suuri osa käy töissä.

Yleensä miellämme alkoholistiksi henkilön, joka miettii jatkuvasti mistä saa seuraavan annoksen päihdettä. Nämä ns. ”pohjaan juoneet” ovat pieni osa alkoholisteiksi laskettavista ihmisistä ja heilläkin on ihmisarvo, jota täytyy kunnioittaa.

Paljon suurempi ryhmä on työssäkäyvät alkoholistit/riippuvaiset, ulkoisesti näkyy menevän hyvin, kuitenkin päihteet hallitsevat elämää. Kun töissä herää epäilys päihteiden käytöstä on epäilys yleensä tosi. Kotona on tässä vaiheessa ongelma ollut tiedossa jo vuosia. Suurkuluttajat, joita on paljon enemmän kuin alkoholisteja pystyvät tekemään työnsä, eivätkä häpeile päihteiden käyttöään. Suurkuluttajasta on mahdollisuus siirtyä päihderiippuvaiseksi hyvinkin nopeasti, tämän asian tiedostaminen ja tiedon saattaminen työyhteisöön voi pelastaa monta yksilöä ja auttaa työyhteisöä voimaan paremmin.

Perheissä alkoholismin on arvioitu koskettavan n. 2 000 000 suomalaista. Puhutaan koko perheen sairaudesta, jossa mm. salaillaan, peitellään ja yritetään rakastaa raittiiksi. Tämä toimintamalli on vain mahdollistaja ja väärinkäyttäjä käyttää totuttua mallia hyväksi.

Entä jos ongelma jatkuu?

Alkoholismia ei voi ratkaista työnantajan pakottamana. Jos työntekijä ei suostu kohtaamaan ongelmaansa ja käyttää jatkuvasti hyväkseen työnantajaa, tilanne voi eskaloitua. Viime kädessä työnantajan on mietittävä, voiko työn jatkuminen enää olla mahdollista.

Työpaikan ei pidä olla paikka, jossa yksilö voi jatkaa haitallista käytöstään muiden kustannuksella. Jos työyhteisö ei puutu tilanteeseen, se lähettää viestin, että ongelmakäytös on hyväksyttävää ja se vaikuttaa koko organisaation ilmapiiriin. Valitettavasti toisinaan yrityksen johdon oma ongelmakäyttö haittaa mahdollisuutta puuttumiseen ja ongelma kielletään tai vaihtoehtoisesti hyväksytään. Fakta on, että jokaisella työpaikalla, jossa on useita työntekijöitä ongelmaa esiintyy.

Oletko itse kohdannut tällaisia tilanteita työpaikallasi? Miten ne ratkaistiin?

HENRYn webinaarissa 13.5. klo: 9:00-10:00 keskitymme päihteisiin työyhteisössä, sekä yrityksen kustannus-säästöihin toimivan päihdeohjelman, sekä koulutusten/infojen avulla. 

Puuttuminen on välittämistä!

Terveisin

Marko Säisä

www.riippuvuudet.fi